Markedskommentar uke 2
Så langt har året vært preget av en oppgang i lange renter og et heller slapt aksjemarked.
Les mer
Markedskommentar uke 1
Startskuddet for 2025 har gått, men vi koster på oss et raskt tilbakeblikk.
Sparing
Har du kommet i gang med sparing til pensjon?
- Årene går fort og plutselig er vi pensjonister. Jo da, samboerne Lise Urkedal (50) og Ole Jakob Sandvik (48) fra Sykkylven er klar over at tiden går.
Allerede før hun fylte 18 år tok Oline kontakt med rådgiver Silje Ervik Tafjord i Sparebanken Møre. Oline var superklar for å tenke langsiktig sparing.
Markedskommentar uke 52
Signalene fra sentralbankene peker i retning av færre rentekutt framover, men første kutt her hjemme ventes fortsatt i mars.
Markedskommentar uke 51
ECB kuttet som ventet styringsrenten for fjerde gang i år. Denne uken er det klart for rentemøte i Norges Bank, men rentekutt blir det nok ikke.
Markedskommentar uke 50
Vi går inn i en begivenhetsrik uke. I morgen er det igjen tid for inflasjonstall her hjemme. Videre får vi inflasjonstall i USA på onsdag. Torsdag er det rentemøte i Den europeiske sentralbanken.
Markedskommentar uke 49
Ukens viktigste begivenhet er fredagens amerikanske arbeidsmarkedsrapport for november. Med en inflasjon som er under kontroll legger Federal Reserve nå stor vekt på utviklingen i arbeidsmarkedet.
Markedskommentar uke 48
Norske og europeiske renteforventninger falt før helgen som følge av svake PMI-tall for eurosonen. Den samlede stemningsindeksen for industri og tjenesteyting falt under det vekstnøytrale 50-nivået i november. Sannsynligheten for et rentekutt her hjemme allerede i januar har dermed økt.
Etter en solid oppgang i kjølvannet av valget, falt amerikanske aksjeindekser noe tilbake i forrige uke. Stemningsendringen må sees i lys av at amerikanske renter fortsetter å stige og det kan være utsikter til en mer gravis rentenedgang.
Børs og marked:
Etter en kraftig renteoppgang, som begynte i 2021, er rentene nå på vei ned igjen. Hva betyr dette for deg som investor?
Det har vært litt svingninger i finansmarkedene i det siste men børs-stemningen mot slutten av uken var relativt god. Mest iøynefallende er den siste tids oppgang i de langsiktige rentene som følge av høyere renteforventninger ute og hjemme. I lys av dette vil fokus rette seg mot rentemøtet i Den europesiske sentralbanken på torsdag. Det ventes et rentekutt på 0,25 prosentpoeng.
Finansmarkedene har ikke vært vesentlig preget av konflikten i Midt-Østen. Det mest iøynefallende er at oljeprisen har steget til 78 USD pr. fat. Oppgangen i oljeprisen har i liten grad påvirket den norske kronen. Dette skyldes at effekten av oljeprisoppgangen i stor grad er blitt motvirket av noe redusert risikovilje i markedene.
Dobbelkuttet fra Fed sørget for å gi aksjemarkedet litt medvind inn i forrige uke, og de fleste ledende aksjeindekser endte uken i grønt. I rentemarkedet var det litt mer blandet, mens oljeprisen fortsetter å tynges av signaler om både svak etterspørsel og økt tilbud.
Sentralbankene sto i fokus i forrige uke, ikke minst den amerikanske som kuttet renten med 0,50 prosentpoeng. Her hjemme signaliserer Norges Bank nå en begynnende rentenedgang fra 1. kvartal 2025.
Aksjemarkedet hentet seg litt inn i forrige uke, mens både rentene og oljeprisen fortsatte å skli litt lavere. Denne uken er sentralbankene i fokus.
September har historisk sett vært en svak måned i aksjemarkedet. Så langt er 2024 intet unntak.
Inflasjonstall fra USA og euroområdet står ikke i veien for septemberkutt.
Hvor raskt skal rentenivået ned?
Stemningen i internasjonale finansmarkeder har roet seg betraktelig etter de urolige dagene i begynnelsen av august.
Markedskommentar uke 33 2024
Sommermånedene har gitt markedene ytterligere bekreftelser på at det globale inflasjonspresset fortsatt er på vei nedover. Med dette har også forventningene om rentekutt økt i flere vestlige land.
De siste dagene har vi vært vitne til store bevegelser i internasjonale finansmarkeder. Ledende aksjeindekser både i Asia, USA og Europa har falt markert. Samtidig har markedsrentene kommet betydelig ned.
Styringsrenten:
Norges Bank var blant de første sentralbankene som løftet renten fra null da inflasjonen for alvor begynte å røre på seg høsten 2021. Siden den gang har de hevet styringsrenten til sammen 13 ganger.
Kronekursen:
Norges Banks salg av norske kroner har fått stor oppmerksomhet den siste tiden, mye fordi disse har sammenfalt i tid med at kronekursen har svekket seg markert.
Møre og Romsdal:
På gårsdagens Børs og Bacalao, Sparebanken Møres årlige investorseminar, presenterte Inge Furre hovedpunktene fra Statistisk Sentralbyrås ferske konjunkturbarometer for Møre og Romsdal.
Våre åpningstider er mandag til fredag fra klokken 08.00 til 20.00.
Etter klokken 20.00 og i helger, ring 70 11 30 00 og tast 1 for å sperre BankID og kort.