Om uroen i markedene

04. april 2025
Det amerikanske flagget

Onsdag la Trump fram sin lenge varslede tollpakke, på det han omtaler som USAs "Liberation Day".

Kort oppsummert innebærer tiltakene 10 prosent grunntoll på all import, mens en rekke land har fått et tillegg på toppen av dette. Mange land har varslet at de vil komme med mottiltak, men foreløpig er det lite konkret som foreligger.

De fleste tolker dette som et utgangspunkt for forhandlinger. Trump har også åpnet for at det er rom for å forhandle satsene lavere. Stilen til den amerikanske presidenten er altså til å kjenne igjen fra tidligere anledninger.

Selv om utgangspunktet nå er kjent, er det fortsatt mange spørsmål som gjenstår. Det viktigste av disse er kanskje hvordan andre land vil respondere. Hvordan ser mottiltakene ut, vil det bli forhandlinger, og hva vil effektene på økonomien bli? Summen av dette vil bestemme hvordan selskapene påvirkes, og dermed hvordan fonds- og aksjekursene skal tilpasse seg. Enn så lenge er det for mange ukjente i denne ligningen, men det man vet er at handelskrig ikke er bra for noen av de involverte partene.


Kursene sendes ned

Markedene har reagert som de ofte gjør når ting er usikkert - kursene sendes ned. Dette kan ses på som at det legges inn en "usikkerhetspremie" i fonds- og aksjekursene. Man tar høyde for at ting kan bli ille. Dersom det ikke blir så ille som man tror, skal kursene opp igjen.

Det er grunn til å tro at utviklingen i finansmarkedene kan bli noe ruglete også framover. Bevegelsene kan forsterkes av politiske utspill, ikke bare fra USA, men også fra andre land. Økonomiske nøkkeltall kan som alltid også påvirke kursene løpende.


Ha is i magen

Situasjoner med denne typen uro kan oppleves som dramatiske, spesielt om man leser avisoverskriftene. Da kan det være nyttig å minne seg selv på hvorfor man er investert i fonds- og aksjemarkedet. Forhåpentligvis er svaret at man har en lang horisont, og ønsker å høste den ekstra avkastningen aksjemarkedet historisk har gitt. Prisen man betaler for dette er at svingningene i perioder kan være betydelige.

Historisk sett har det lønt seg å ha is i magen i slike anledninger. Vi står ved dette budskapet også denne gangen, men oppfordrer samtidig til å ta kontakt med din rådgiver dersom du er urolig. Sammen finner vi gode løsninger. Enn så lenge følger vi utviklingen nøye.