I en tid preget av økende miljøbevissthet og stigende energikostnader, blir det stadig viktigere å redusere energiforbruket i boligen. Ved å ta i bruk energieffektive tiltak kan du redusere belastningen på miljøet, og samtidig oppnå betydelige besparelser på strømregningen. 

Reduserte energikostnader og bedre økonomi

Effektive energisparetiltak bidrar til å senke strøm- og oppvarmingskostnadene over tid. Mindre energiforbruk betyr lavere utgifter, noe som gir rom for økt sparing eller investering på andre områder. 

Bedre betingelser på boliglånet

I Sparebanken Møre tilbyr vi deg gunstige betingelser på lån for energieffektive boliger. Vi tilbyr også lån for deg som ønsker å oppgradere boligen slik at den blir mer energieffektiv. 

Les mer og søk om grønt boliglån her

Økt verdi på boligen

Energieffektive oppgraderinger kan øke eiendommens markedsverdi. Mange boligkjøpere setter pris på energieffektive løsninger, og en høyere verdi kan også bety bedre salgsmuligheter.

Sjekk hvilken energikarakter du har på boligen din i dag

Overholdelse av lovgivning og standarder

I Norge følger vi energidirektivet og standarder (f. eks TEK17 ) som krever visse nivåer av energieffektivitet i bygninger. Å oppgradere boligen for å møte disse kravene sikrer at du overholder loven og bidrar til bærekraftige standarder, og sikrer verdi i egen bolig.

Samlet sett gir energieffektivisering av boligen ikke bare umiddelbare økonomiske fordeler, men også en investering i fremtiden med tanke på miljøvennlighet, komfort og overholdelse av regelverk.

Er du usikker på hva som er riktig for deg, ta en prat med en av våre rådgivere

Vi har løftet frem noen tiltak som vil hjelpe deg med å gjøre boligen din mer energi- og kostnadseffektiv.  

På Enova.no sine nettsider kan du lese mer detaljert om hvert enkelt tiltak, samt få forslag til flere tiltak som kan gjøre boligen din mer energieffektiv.  

Disse tiltakene vil ikke bare sørge for at du får en mer energieffektiv bolig og sparer strømutgifter, men du kan også oppfylle krav om grønt boliglån og gunstigere betingelser. 

Søk om grønt boliglån her.

Energieffektiv belysning

En husholdning på 4 personer som bor i en bolig på ca. 120 kvm, har lyset på ca. 49 timer hver uke. På ett år blir det totalt 2 548 timer, som gir en strømregning på ca. 2.500 kroner for belysning (gitt strømpris på ca. 1 kr/kWh). Med riktig belysning og smartere forbruk som å skru av lyset når man går ut av et rom, vil denne familien halvere energiforbruket. Husk også å bytte til LED når eldre lyspærer/armaturer må skiftes. 

Fornybar varmekilde

Det finnes flere ulike tiltak for å ta i bruk fornybare energikilder. Det mest populære blant nordmenn er luft-til-luft varmepumpe, som også er den mest energieffektive varmekilden. En moderne varmepumpe kan produsere varme fra luft helt ned til -25 grader. I tillegg til luft-til-luft finnes det flere løsninger som:

  • Luft-til-vann varmepumpe
  • Væske-til-vann varmepumpe
  • Vannbåren varme

Les mer om hvilke ytelser og effekter disse fornybare kildene har, og hva du kan spare med å installere dette i huset på enova.no

Bytte vinduer

Selv om vinduene utgjør en liten del av husets overflate, kan de stå for opptil 40% av varmetapet. Faktorer som glasskvalitet, vindusareal, lufttetthet og isolasjon rundt vinduet påvirker dette. Ved å oppgradere fra 2-lagsvinduer som var vanlig på 80-tallet til lavenergivinduer, kan du halvere varmetapet, skape en mer energieffektiv bolig og potensielt redusere oppvarmingskostnadene dine. 

Etterisolering

Etterisolering av boligen gir ikke bare lavere energiutgifter, men også økt bokomfort. Dette tiltaket sikrer jevnere innetemperatur, reduserer varmetapet og forbedrer isolasjonen mot værforholdene. Utover de umiddelbare fordelene for lommeboken og komforten, kan etterisolering også heve energimerket på boligen og øke eiendommens verdi. Få nyttige tips og mer informasjon om besparelser hos Enova.no

Varmestyringssystem

Varmestyringssystemet gir deg oversikt over hjemmets energiforbruk. Ved bruk av tidsstyring kan du effektivt regulere temperaturen i henhold til ulike tidspunkter og slik du bruker din bolig. Denne tilpasningen gir ikke bare økt komfort, men også betydelige besparelser på energi og reduserte driftskostnader. Ved å ha kontroll over energibruken kan du tilpasse varmesystemet etter dine rutiner, redusere unødvendig energiforbruk og ha en mer effektiv oppvarming av hjemmet ditt. 

Solcellepanel og solfanger

Solcelleanlegg på taket gir deg muligheten til å produsere din egen strøm eller overskudd som du kan selge. Vi anbefaler at du sjekker hva som er reglene i din kommune før du starter prosessen. Prisen for en solcelleinstallasjon varierer fra ca. 100.000-300.000 kroner. Solfangere, derimot, bruker solenergien til oppvarming av huset gjennom et vannbårent varmesystem, med en estimert pris fra 30.000 kroner og oppover. Les om mer tips på enova.no.

Spare strøm 💡

Strømkostnadene kan utgjøre en betydelig kostnad i budsjettet ditt. Ved å holde disse kostnadene nede sparer du penger, samtidig som du tar vare på miljøet. Jo mindre strøm vi forbruker, desto mindre trenger vi å produsere. Til tross for fjord og fossefall, har vi i Møre og Romsdal et kraftunderskudd. Dette kan hver enkelt av oss være med på å minimere. Det finnes mange sparetips for strømforbruk, og under finner du noen som har god effekt, samtidig som de kan bidra til å redusere strømregningen.

Tips 1: Senk temperaturen
Er du bevisst på hvilke rom du varmer opp? Fokuser på «temperatursoning», slik at du velger ut hvilke rom hvor du ønsker å ha det mest komfortabelt. Vurder om du kan ta ned temperaturen et par grader i alle rom, og tenk gjennom om du egentlig trenger å ha på gulvvarme f.eks. om sommeren.

Tips 2: Slå av lyset på rom du ikke oppholder deg i
Det er selvfølgelig summen av flere tiltak som utgjøre en større forskjell, men ved å sku av lyset når du forlater et rom, vil det absolutt gjøre utslag. Et enkelt og svært effektivt tiltak er å bytte ut gamle lyspærer med energieffektive LED-pærer. De koster litt mer i innkjøp men bruker mye mindre strøm og varer desto lenger. 

Tips 3: Vask klær på lavere temperatur og kortere program
Vask klærne dine på lavere temperatur, fyll opp maskinen, velg et økonomiprogram eller et kortere vaskeprogram. Da sliter du mindre på stoffet slik at klærne varer lenger, og du får et lavere vannforbruk. I tillegg får vaskemaskinen mindre belastning, og den varer lenger. Vinn-vinn!

Tips 4: Etterisoler
Er det så stor forskjell da? Absolutt! Det vises at det er her de største lekkasjene befinner seg. Varmen lekker ut av rommet og man mister effekt fra varmekilden. Bare det å skifte en eldre inngangsdør kan ha stor betydning.  Les mer på Enova sine sider for å se hvor mye du kan spare.

Reduser vannforbruk 💧

Vannsparing i husholdningene er et viktig bidrag for å redusere det totale vannforbruket. Mindre vannforbruk betyr mindre behov for kjemikalier og energi i prosessene med rensing og transport av drikke- og avløpsvann. Dette vil igjen bety lavere gebyrer for vann- og avløpstjenester, og din kommune kan bruke midler på andre tjenester som kommer lokalsamfunnet til gode.

Tips 1: Suser det i toalettet eller drypper det i kranen?

Begge deler kan føre til stort merforbruk av vann. En rennende cisterne alene kan forbruke rundt 400.000 liter vann i året, og det kan koste deg mye. Det samme gjelder dryppende vannkraner. Begge deler vel verdt å sjekke ut. Du kan lese mer om dette på Huseierne.no

Tips 2: Ikke la vannet renne når du pusser tennene
Én tannpuss bruker rundt 19 liter vann dersom du lar det renne. Skrus vannet av, kan en familie spare rundt 13.800 liter vann i året, kun på tannpussen.

Tips 3: Monter sparedusj, dusj kortere eller sjeldnere 
Vannforbruket i dusjen vil halveres med sparedusj, men det vil være nok til å føle seg både ren og vel. For en familie som dusjer ca. 20 minutter daglig, vil en sparedusj utgjøre ca. 1.200 kr spart energikostnader i året. 

8 av 10 nordmenn bruker inntil 10 minutter i dusjen daglig - de fleste kunne nok klart seg med mindre. Huden vil også ha godt av noen dusjepauser, eller at man bare vasker seg med vaskeklut. 

Tips 4: Oppvaskmaskin og vaskemaskin
Visste du at oppvaskmaskinen bruker mindre vann enn du gjør ved å ta oppvasken for hånd?🧼 Fyll helst opp både oppvaskmaskinen og vaskemaskinen før du setter den på. 

Skulle en maskin bli ødelagt, gjør det til en regel å først sjekke om det kan lønne seg å reparere. Om du må kjøpe ny, kan det være lurt å investere i en vannsparende og energieffektiv modell. 

Tips 5: Vannmåler
En vannmåler er ypperlig for å synliggjøre og bevisstgjøre oss på vannforbruket i husstanden. Den som er flink å spare på vannet vil nyte godt av redusert vannavgift når kommunale avgifter skal betales. I tillegg vil en vannmåler raskt avdekke om noe lekker. Ved å sjekke når vannet ikke er i bruk, vil du raskt kunne avdekke om noe bør utbedres. Vann på avveie kan føre til betydelig skade. 

Reduser avfall og kildesorter ♻

Hver nordmann kaster i gjennomsnitt 431 kg søppel (tall fra 2022). Per i dag sendes 37% av avfallet til materialgjenvinning - for å kunne bli til nye ting. EU stiller krav om at 65% skal forberedes for ombruk og materialgjenvinning innen 2035. Har du blitt bitt av basillen og blitt skikkelig god til å kildesortere? 

Reduser matsvinn

Visste du at det kastes mer enn 450 000 tonn spiselig mat hvert år? Det tilsvarer ca 85 kg per innbygger. Det er altfor mye, så her har vi mye å hente! Vi kan redusere matsvinn både gjennom å planlegge innkjøp og ukesmenyen bedre, samt legge opp til en eller to restedager i uken der du bruker det du har til overs.

Lag middag uten navn

Et lite tips er å google ingredienser du har tilgjengelig - da får du mange tips til oppskrifter. Voila! I tillegg til å redusere matsvinn, hjelper disse tiltakene på lommeboken. Du kan også fryse ned rester og bruke dem neste gang du skal lage gryter eller supper. Husk ellers at mange varer holder seg lenge etter "best før" dato - her gjelder det å se, smake og lukte. Tips: lag middag uten navn eller oppskrift. Sleng sammen det du har tilgjengelig i f.eks. en pai, lasagne eller pytt-i-panne. 

Bruk appen "Too good to go" / sjekk matvardisken

Her kan du både spare penger, og hjelpe bakeri, restauranter og hotell med å bli kvitt det de har til overs. Det kommer stadig nye aktører inn i appen og her kan du få både frokost-, lunsj- middag- og bakervarepakker som du kan reservere og hente til en god pris. 

De fleste dagligvarebutikker har en egen kjøledisk for varer som nærmer seg utløpsdato - her kan det være mye godt å finne til en rimeligere pris. 

Kildesorter og komposter

Følg retningslinjene og tilbudene som kommunen din har og sorter avfallet ditt deretter. Prøv å tilrettelegg for egne dunker for plastikk, restavfall, matavfall, papp og glass/metall.  Husk også at det er mange bevisste valg du kan ta inne i butikken - f. eks å velge løsvekt eller varer med lite/ingen emballasje. Alle norske varer skal nå være merket med symbol for hvilken dunk emballasjen skal kildesorteres i - som regel vil du finne både ikon og/eller farge og forklaring. 

Du kan også lage din egen kompostbinge der du kan kaste matavfallet ditt i. Kanskje klarer du å redusere avfallet ditt så mye at du også kan redusere hvor ofte avfallet hentes - og dermed også redusere renovasjonsavgiften din. Vinn-vinn!

Unngå bruk og kast 
Det går fint an å leie, lease eller kjøpe brukt istedenfor å kjøpe nytt. Blant annet verktøy og bil blir bare brukt en brøkdel av tiden. Sjekk ut Finn, samkjør med naboen eller sjekk ut byggevareaktørers utleieordninger av verktøy og utstyr. Ikke bare sparer du penger og miljø, men du slipper også å ha huset fullt av ting og tang man kun trenger en sjelden gang i blant. 

Visste du at dersom verdens befolkning hadde et forbruk på lik linje som nordmenn hadde vi trengt 3,6 jordkloder i året for å produsere alt vi forbruker? I dag forbruker vi mer enn kloden klarer å regenerere på egen hånd. Vi må derfor bli mer sirkulære i vårt handlemønster og endre vanene våre. I 2024 var verdens overforbruksdag 1. august og Norges overforbruksdag har de siste årene vært så tidlig som 12. april. Klikk deg gjerne inn og les mer hos WWF.

Støtt lokale aktører 🥕

Vi slår et slag for å bruke lokale butikker og aktører når du skal handle mat, klær, sko og annet utstyr.  Støtt også lokale restauranter og tjenestetilbydere. Gevinsten vil være lokale arbeidsplasser, et levende lokalsamfunn og et bredere tilbud av ulike varer og tjenester i ditt nærmiljø. Ikke minst vet du hva du handler og slipper bomkjøp. I sum sparer vi kloden og får et mye lavere karbonavtrykk.

Nordmenn topper listene for netthandel i verden. Klær og utstyr som klikkes hjem har et stort karbonavtrykk hele veien fra produksjonen og til din postkasse. 

Gjør klesgarderoben mer bærekraftig 🦙

I Norge eier nordmenn i snitt 359 plagg - i utgangspunktet bør en klare seg med vel 90 klesplagg. Vi eier rett og slett for mye, og har etter hvert fått en bruk-og-kast mentalitet. Basert på dette anbefales folk å begrense seg til 5 nye plagg i året - og helst bør dette være plagg som er handlet lokalt og av naturmateriale som ull, bomull, viskose osv. Trenger du mer enn dette, oppfordrer vi alle og enhver til å handle brukt. 

Gjør det til en regel å sjekke merkelappen på klær og ha et aktivt forhold til hvilke materialer klærne er laget av. Unngå syntetiske materialer, altså plast. Dette gjelder blant annet polyester, akryl, polyamid, elastan og polypropylen. Velg heller naturlige materialer som bomull, ull, angora, lin, silke, bambus og viskose for å nevne noen. Vær også obs på å velge så rene materialer som mulig - altså færrest mulig blanding av ulike materialer. Dette vil gjøre det mye enklere å resirkulere klærne - noe som vil bli stadig mer vanlig fremover. Les gjerne mer om tekstiler hos Svanemerket

Slik gjør du garderoben mer miljøvennlig

  1. Reduser forbruket av nye klær når du kan. Kjøp færre plagg, og sats på kvalitet for å spare klimaet og miljøet. 
  2. Bytt og kjøp brukt fremfor å kjøpe nytt. Sjekk ut gjenbruksbutikken i ditt lokalsamfunn, eller bruk aktører som Tise og Finn der du kan både kjøpe og selge. Husk at å arve klær fra andre, eller å gi bort det du ikke bruker selv, er mye bedre enn å kaste. 
  3. Reparer, sy om og lapp når du kan - spør en venn om hjelp om du ikke kan det selv. 
  4. Reduser klesvaskingen, heng ut tøy til lufting. 
  5. Velg naturfiber og norsk ull. 
  6. Ikke kast ødelagte og slitte klær i restavfallet - kanskje kan du bruke det til vaskefille? Brukte klær som fortsatt kan brukes leverer du til tøyinnsamlere som Fretex og UFF eller andre lokale aktører. I 2025 kommer det krav om separat innsamling av ødelagte tekstiler. 

Kjøp og selg brukte møbler 🪑

På Finn.no og lokale markedsplasser finnes det et stort utvalg av brukte møbler. Det er lite som skal til for at et møbel skal bli seende ut som du vil og for at den skal passe inn i ditt hjem. Med litt pussepapir og maling kan møbelet bli seende bedre ut enn originalen, og du får noe helt eget. 

Kjør mindre bil 🚲 

Det er ingen hemmelighet at transport er en betydelig kilde til CO2-utslipp, men visste du at gjennomsnittsbilen bare brukes 3,2% av tiden? 

Bruk sykkelen eller beina når du kan
I tillegg til å kutte karbonutslippet, får du samtidig brukt kroppen. Stadig flere går til innkjøp av elsykkel, og opplever at det å sykle til jobb er en god måte å både starte og avslutte arbeidsdagen på. 

Samkjør
Enten kan du samkjøre med kollegaer og få en sosial stund på vei til og fra jobb, eller så kan du avtale samkjøring av barna til fritidsaktiviteter. Ved å samarbeide med andre foreldre får du ekstra fritid i bonus de dagene du ikke kjører selv, og du kan være med på å gjøre logistikken enklere for de rundt deg. 

Forsøk å reise mer kollektivt
Det vil minimere trafikk i rushtiden, redusere antall ulykker og øke fremkommelighet for beredskap. Tiden du sitter på bussen har du mulighet til å gjøre andre ting, som å ringe venner og familie, lytte til en podkast, forberede deg til jobb eller rett og slett bare slappe av og nyte naturen utenfor. 

Bruk elbil 
En elbil er mer klimavennlig siden den har lavere utslipp enn bensin- og dieselbil. I tillegg kan du spare penger på å lade bilen hjemme. Har du i tillegg opprinnelsesgaranti på strømmen fra din strømleverandør, eller er selvforsynt med solcellepanel, kan du du reise fra A-Å kun på fornybar energi.


Vil du ha enda mer inspirasjon? 💚

Sjekk gjerne ut disse nettsidene for enda flere gode råd:
Fremtiden i våre hender
Forbrukerrådet
Grønne hverdagstips
Svanemerket
Vegetarentusiast Hanne-Lene

Sosial bærekraft favner bredt, og inkluderer begreper som helse og livskvalitet, lik tilgang til ressurser og goder, inkludering, medvirkning, stedsidentitet, tilhørighet og trygghet. Under finner du noen tips til hvordan du kan engasjere deg. 

Delta som frivillig 💙

I Norge finnes det mange frivillige organisasjoner som skaper muligheter og arenaer for barn, ungdom og voksne. Det er klubber og organisasjoner som speiderklubb, idrettslag, fritidsklubb m.m. Norge er bygd på frivillig engasjement og mange klubber og organisasjoner er avhengige av frivillige for å gi sine tilbud. Å engasjere seg som frivillig handler om å bidra til å skape et bedre lokalsamfunn.

Bidra på dugnad 🙌

Dugnad er en fantastisk arena for å skape glede for de rundt deg og deg selv. Dugnader er en viktig del av den norske identiteten og gjennomføres overalt, året rundt. Vi oppfordrer til å ta del i dugnaden, enten om det er i sameiet, nabolaget, skolen, idrettslaget eller andre steder. Det skaper tilhørighet og sosialt engasjement. Gjennom å delta på dugnader blir du enda mer integrert i ditt lokalsamfunn og blir kjent med nye mennesker, samtidig som man gjør en positiv innsats. 

Inkluder 🌈

Å være inkluderende betyr å ønske mangfold velkommen og sikre at alle føler seg verdsatt, respektert og akseptert. Det handler om å skape et miljø hvor alle kan delta og bidra, uavhengig av bakgrunn, kultur eller egenskaper. Vi bidrar til inkludering gjennom å aktivt lytte til andres perspektiver, se de du møter, oppmuntre til deltakelse og redusere barrierer som kan hindre noen fra å føle seg velkomne. F. eks gjennom å invitere til gatefest i nabolaget, hilse på de du treffer i gata, slå av en prat ved postkassen, invitere til samling rundt et bål i skauen eller i fjøra. 

Smil og si hei til de du treffer - det kan bety mye. Et lite smil eller en hilsen til en person du møter på gata, i butikken eller på jobb kan utgjøre en stor forskjell uten at man vet om det. Det kan bidra til å berolige stress og skape et positivt miljø. 

Egne kontoer for regninger og sparing 

  • Sett opp et budsjett, slik at du får full oversikt over alle inntekter og utgifter. I nett- og mobilbanken får du kontoutskrifter som viser alle bevegelser (transaksjoner) på kontoene dine.
  • Her får du også oversikt over hvor du drar kortet ditt – kanskje det er rom for å stramme inn og kutte i det daglige forbruket ditt?
  • Opprett en egen konto for faste utgifter og en buffer (ekstra penger i bakhånd) hvis du ikke allerede har det. På den måten skiller du mellom forbruk, regninger og sparing. Med en egen regningskonto får du bedre kontroll på de faste utgiftene.
  • Snakk om økonomien med de rundt deg. Vær åpen om at økonomien er utfordrende - vi lover at det gjør hverdagen enklere.

Justering av forbruket 

  • Det er ofte de mange og små lommetyvene som kan utgjøre en stor forskjell over tid. For eksempel en kaffe “to go”, flaskevann, lunsj ute og take-away. Test Økonomilappens sløsekalkulator og se hvor mye du kan kutte.
  • Ved å planlegge innkjøpene dine kan du klare deg med å handle én gang i uka. Gå over til ukeshandling og bruk handleliste. Slik unngår du også matsvinn. 
  • Det har sjeldent vært enklere å kjøpe og selge brukt. Selg det du ikke bruker av klær, møbler og utstyr. Da får du mer penger i lommeboken, og det er bra for miljøet.

Ikke bruk penger du ikke har 

  • Bruker du kredittkort? Pass på at du ikke bruker mer enn du klarer å betale tilbake. Da sparer du renter og gebyr.
  • Ikke benytt deg av "kjøp nå og betal senere". Det kan være fristende, men lønner seg sjeldent og kan ofte medføre unødvendige renter og gebyrer i fremtiden. 
  • Har du smålån og kredittkortgjeld flere steder? Sjekk mulighetene du har for å samle disse i ett lån - en refinansiering. Det gir både bedre oversikt og færre gebyr.
  • Vær åpen om økonomien så senker du forventninger og press på deg selv. Møter du ofte venner på kafé eller kjøpesenter? Hva med å invitere hjem til kaffe eller gå en tur? 
 

Nyttige tips:

Et budsjett gir deg god oversikt og forutsigbarhet. Last ned vår budsjettmal så kan du enkelt få oversikt over hva pengene dine går til hver måned.

Sjekk gjerne SIFOs referansebudsjett så har du sammenligningsgrunnlag for hva økonomien din bør ligge på.


Øyvind1920x1080.jpg

Dette kan vi gjøre sammen 
Sliter du med å løse de økonomiske flokene selv? Ta kontakt med oss så tidlig som mulig, så finner vi ut hva som skal til for å få orden på økonomien din igjen.

   

Sparebanken Møre har en egen avdeling, Grep, som har rådgivere med spesialistkompetanse på å hjelpe deg med å løse økonomiske utfordringer. Les mer om hva vi kan hjelpe deg med og ta kontakt med oss her.

Banken kan hjelpe deg å:

  • Få oversikt
  • Sjekke om det er avtaler, medlemskap og lignende som kan avsluttes eller reforhandles
  • Vurdere om det mulig å få til avdragsfrihet, betalingsutsettelser eller gjøre endringer på lånet
  • Finne ut om det er mulighet for refinansiering
  • Aktivere frivillig kredittsperre

Det er ingen skam å søke hjelp - ta kontakt med oss, så finner vi sammen en god løsning💙  

Sparetips 

  • Spar penger i stedet for å forbruke enda mer 
  • Kjøp opplevelser i stedet for ting 
  • Spar i ansvarlige fond

Klimakrise og global oppvarming, miljøproblemer, dårlige arbeidsvilkår og fattigdom er en del av verdens utfordringer. Du kan være med på å påvirke gjennom sparingen din. Ved valg av bærekraftsfond blir sparepengene dine investert i selskaper som er engasjert i å finne gode løsninger for å ta bedre vare på kloden og menneskene. Samtidig gir du sparepengene dine mulighet å vokse. 

Hva er fond med bærekraftstema? 
Kjært barn har mange navn, og fond som plassere midlene i selskaper som er del av løsningen omtales ofte som ansvarlige fond, bærekraftige fond eller grønne fond. Dette kan være fond som 

  • forsøker å finne innovative løsninger knyttet til bærekraftsutfordringene 
  • fokuserer på klima 
  • ekskluderer selskaper med høye karbonutstlipp
  • fokuserer på sosiale forhold
  • har et bredere tema, og fokuserer både på klima- og miljøaspekter 

  

Hvordan finner du ansvarlige fond? 
Alle fondstilbydere er pålagt å opplyse om bærekraftsegenskaper i sine fond, slik at du som forbruker kan være trygg på å plassere pengene dine der du ønsker. Se gjerne etter fond merket med artikkel 8 eller 9. Dette er fond som investerer i bedrifter som har ekstra fokus på menneskerettigheter, miljø, arbeidsvilkår og forretningsetikk. 

Har du lyst å bruke sparepengene dine slik at verden blir litt bedre? Sjekk ut vårt fondsutvalg og start en spareavtale i dag.

Artikler til inspirasjon
8_August_Foto Terje Aamodt.JPG
Bærekraft fra oss til deg

Sparebanken Møre skal være en pådriver for bærekraftig utvikling for våre kunder og regionen vi er en del av. Vi har alltid vært opptatt av en bygge en attraktiv region for de som bor her i dag - og de som kommer etter. 

Kontakt oss
Åpningstid mandag til fredag kl. 08.00 til 20.00