Fokusendring fra EU – fra rapportering til handling

03. april 2025
Flagg, EU

Omfanget på rapportering er foreslått redusert for å frigi tid og ressurser til tiltak og innovasjon, økt konkurransekraft og grønn omstilling. Det er gode nyheter!

Bruk ressursene på tiltak som har effekt

Det siste året har det vært mye oppmerksomhet rundt det nye bærekraftsdirektivet fra EU, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) Direktivet innebar betydelig rapportering på bærekraftsområdet for over 1200 norske bedrifter. Dette reduseres nå til omtrent 200 bedrifter.

Kravet blir nå redusert gjennom det som kalles Omnibus pakken (se faktaboks). Alt-i-alt er dette godt nytt for små og mellomstore bedrifter som nå kan fokusere ressursene sine på tiltak som nytter og har effekt i omstillingen.

Fortsatt rapportering?

Med reduserte krav om rapportering på bærekraftsinformasjon - ble flere i stuss - skal man slutte å jobbe med bærekraft nå?

Svaret er nei. Klimaendringene og behovet for omstilling forsvinner ikke. Selv om det ikke blir lovpålagt å rapportere, vil det være et konkurransefortrinn å ha tydelig og god informasjon om bedriftens risiko, muligheter og påvirkning på klima, miljø og sosiale forhold. Dette vil bidra til å være transparent og bygge tillit. Med innsikten man får gjennom rapportering kan virksomheter ta gode strategiske valg, som bidrar til å styrke bedrifters motstandskraft og konkurransekraft i møte med stadige endringer.

Skog med asvaltert vei som går i svake svinger. Sett ovenfra.
Klimaendringene og behovet for omstilling forsvinner ikke.

Rapportering gjennom bruk av frivillig standard

Store selskap, bank, finans og forsikringsselskap er eksempler på interessenter som fortsatt vil etterspørre bærekraftsinformasjon, men EU begrenser også hva som er lov til å etterspørre av informasjon fra små og mellomstore bedrifter.

For å løse dette, er det publisert en frivillig standard for bærekraftsrapportering, nemlig VSME (Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SMEs). Det er et godt verktøy som hjelper bedrifter å rapportere på det som er viktig for å kunne svare ut krav fra større kunder og interessenter framover. Både Regnskap Norge og Miljøfyrtårn jobber nå med å oppdatere sine verktøy, NSRS og LUMA i tråd med den nye frivillige standarden.

Milliarder til innovasjon

Selv om rapporteringskravene blir mindre, så er ikke driverne for bærekraftsarbeidet mindre. For samtidig som EU-kommisjonen foreslo lettelser i bærekraftsrapporteringen, lanserte de også «Clean Industrial Deal» som skal bidra til å skyte fart på investeringene og engasjementet hos virksomheter i Europa.

EU-kommisjonen vil med «Clean Industrial Deal» bruke opptil 500 milliarder euro innen 2030 på ny teknologi for fornybar energi, sirkulær økonomi og kutt i industriens utslipp. Målet er å styrke Europa som en bærekraftig industriell base, og opprettholde EUs konkurranseevne, og redusere avhengigheten av fossile brensler.

Drivere for næringslivet

Driverne for å fortsette bærekraftsarbeid får vi også fra World Economic Forum sin årlige globale risikorapport, der 900 næringslivsledere verden over rangerer topp ti risikofaktorer de mener vil prege verden på 2- og 10-års sikt:

Misinformasjon, ekstremvær og fare for væpnet konflikt er topp tre på kort sikt, mens på lang sikt er det klimarelaterte faktorer som ekstremvær, tap av biodiversitet og kollaps av økosystem, kritiske endringer på kloden og naturkatastrofer som ansees å være de største risikodriverne for næringslivet.

EU Green Deal og Clean Industrial Deal, er tiltak som skal snu utviklingen ved å styrke konkurransekraften, samtidig som veksten skjer på en bærekraftig måte. Målet er at flere bedrifter tar i bruk sirkulære forretningsmodeller, kutte utslipp og gjøre Europa mer selvforsynt - blant annet ved å satse på fornybar energi.

Tabell

Skap merverdi for din virksomhet

Under årets konferanse Bærekraftige bedrifter – fra ord til handling, var tema bærekraft som styringsverktøy for styret og ledelse, og hvordan bærekraftsrapportering kan skape merverdi for virksomheten din strategisk.

Se konferansen i opptak

Du kan også sjekke ut vår bærekraftsportal. Der finner du tips og råd til praktisk arbeid med bærekraft.

Gå til bærekraftsportalen

Lurer du på hva som er relevant for din bransje og virksomhet? Våre rådgivere er her for deg – ta kontakt med oss så hjelper vi deg med ditt bærekraftsarbeid.

Konferansen Bærekraftige bedrifter - Fra ord til handling. Foto: Anne Marthe Vestre Berge

Dette er saken:

Gjennom sitt Competitive Compass synliggjør EU målet for å forbedre Europas konkurransekraft og samtidig støtte Europas bærekraftige omstilling gjennom å øke fart på innovasjon og gjennomføring av tiltak, i stedet for å bruke verdifulle ressurser på rapportering og byråkratiske prosesser.

Omnibus pakken innebærer at 80 prosent av selskapene fjernes fra obligatorisk rapportering av bærekraftsdirektivet CSRD. Dette utgjør en reduksjon fra 1.200 til cirka 200 norske virksomheter.

Slik blir endringene:

  • To års utsettelse for selskap som i utgangspunktet er omfattet fra FY 2025 og 2026 (såkalt bølge 2 og 3), til FY 2027 og 2028. I praksis betyr dette at har du under 1000 ansatte og var del av bølge 2 eller 3, blir du ikke rapporteringspliktig.

  • Grensen for omfattede virksomheter heves til store foretak/morforetak i konsern med flere enn 1000 ansatte.

  • Kun data dekket av den frivillige standarden VSME kan kreves fra ikke-rapporteringspliktige i verdikjeden

  • Reduksjon i antall (kvalitative) datapunkt, samt tydeliggjøre hva som er frivillig rapporteringspunkter

  • Moderat attestasjon gjøres til et permanent krav