Steg 1: Vesentlighetsanalyse
Start bærekraftsarbeidet med en dobbel vesentlighetsanalyse!
En dobbel vesentlighetsanalyse danner grunnmuren for bærekraftsstrategien til en virksomhet og hjelper deg å få oversikt over dine påvirkninger, risikoer og muligheter innenfor ESG-pilarene. Gjennom metodikken får du hjelp til å avdekke hvilke områder du bør prioritere og jobbe med, og som vil gi størst effekt.

Hva er en vesentlighetsanalyse?
Vesentlighetsanalyse handler om å identifisere og vurdere hvilke bærekraftsområder som er vesentlige for ditt selskap å jobbe med og rapportere på. Vesentlige områder varierer fra virksomhet til virksomhet og kan eksempelvis være forurensning, ressursbruk, sirkulær økonomi, egne ansatte, korrupsjon og berørte lokalsamfunn. Navnet “dobbel” vesentlighet kommer av at påvirkning må ses fra to perspektiver:
- Hvilken påvirkning din virksomhet har på miljø, klima, samfunn og mennesker.
- Hvordan ESG-faktorer i omverdenen påvirker din virksomhet finansielt. Dette omfatter faktorer som klimaendringer, økte reguleringer og endret tilgang på ressurser.
Hvordan komme i gang med vesentlighetsanalysen?
Gode verktøy gjør halve jobben, og slik er det også i denne sammenhengen. For å få hjelp i prosessen kan Vesentlig.no, et gratis verktøy utviklet av Miljøfyrtårn og UN Global Compact, være en god start. Dette verktøyet gir deg ikke svaret, men hjelper deg med å komme frem til områdene som er relevante for ditt bærekraftsarbeid.
I korte trekk, kan en vesentlighetsanalyse sammenfattes av følgende steg:
Hvordan ser verdikjeden ut? Tenk gjennom hva deres primær- og støtteaktiviteter er, og hvilke land har dere aktiviteter i. Hvem er deres interessenter? Interessenter omfatter både interne og eksterne aktører som for eksempel eiere, arbeidstakere, samfunnet, kunder og leverandører.
Miljø (E):
- Klimaendringer
- Forurensning
- Vann og marine ressurser
- Biologisk mangfold og økosystem
- Ressursbruk og sirkulær økonomi
Sosialt (S):
- Egen arbeidsstyrke
- Arbeidere i verdikjeden
- Berørte lokalsamfunn
- Kunder og sluttbrukere
Styring (G):
- Forretningsatferd
- Identifiser selskapets negative og positive påvirkning innenfor de ovennevnte områdene (ESG-pilarene). Vurder så påvirkning etter omfang og alvorlighetsgrad.
- Identifiser risikoer og muligheter, og vurder hvor stor betydning disse har for selskapets finansielle situasjon. Hva er sannsynligheten for at en risiko vil inntreffe, og hva er tidshorisonten? Risikoer kan eksempelvis være konsekvenser av ekstremvær (klimarisiko), eller omstillingsrisikoer knyttet til endringer i lover og reguleringer.
Undersøk også risiko og muligheter knyttet til verdikjeden, som for eksempel selskapets avhengighet til begrensede naturressurser, noe som kan påvirke tilgangen på råmaterialer, og ha innvirkning på produksjon, kvalitet og prissetting.
Det er viktig å vurdere påvirkning, risiko og muligheter innenfor alle ESG-pilarene. Hvis du finner ut at noen av pilarene ikke er vesentlige for ditt selskap, må det begrunnes.
Basert på dine identifiserte påvirkninger, risikoer og muligheter vil du klare å svare ut hvilke bærekraftsområder som er vesentlige for ditt selskap å jobbe med, og dermed også rapportere på.