Steg 6: Bærekraftskommunikasjon
Bærekraftskommunikasjon utgjør en essensiell del av bedrifters arbeid med bærekraft. Ved å tydelig kommunisere hvordan dere arbeider med bærekraft, vil dere bygge troverdighet og tillit blant kunder, ansatte, investorer, leverandører, samarbeidspartnere, det offentlige, og andre interessenter.
Hvordan lykkes med bærekraftskommunikasjon?
- Ha et tydelig mål for bærekraftskommunikasjonen. Hva ønsker dere å få ut av det?
- Åpenhet og ærlighet er nøkkelen til overbevisning og tillitsbygging. Husk at bærekraft er en kontinuerlig prosess, og at det alltid er rom for forbedring. Fortell om deres styrker og erkjenn forbedringspotensialer. Det er heller ingen grunn til å “holde tilbake” informasjon eller resultater fordi bedriften mener at arbeidet så langt ikke er godt nok – vis heller frem hva dere har gjort så langt og at dere jobber med det, ofte er det også nyttig for andre bedrifter som er i en tidlig fase.
- Hva? Synliggjør hvordan dere arbeider med bærekraft ved å vise til konkrete tiltak og resultater. Tenk at alle påstander må dokumenteres og at relevant informasjon bør være lett tilgjengelig på nettsiden.
- Dersom bedriften din har miljøsertifiseringer eller deklarasjoner (EPD), bør disse komme tydelig frem.
- Har dere utarbeidet bærekraftsrapporter eller klimaregnskap, bør disse også ligge på nettsiden og være tilgjengelig på engelsk.
- Hvorfor? Ikke bare få frem hva dere gjør, men også “hvorfor” dere gjør det. “Hvorfor” innebærer å besvare hva deres formål med bærekraftsarbeidet er. Dette er et element de fleste glemmer i sin kommunikasjon, men som spiller en viktig rolle i å styrke troverdighet og autentisitet.
- Kunder er opptatt av: “What’s in it for me?”. Formidle hvilken gevinst de oppnår ved å velge deres produkter eller tjenester.
Perfeksjon bygger ikke tillit – ærlighet gjør
Åpenhet og ærlighet er viktigere enn perfekt bærekraft. Ved å unngå å male et glansbilde, og i stedet erkjenne deres svake områder, vil andre i større grad oppleve dere som genuine. Å prøve å fremstå bedre enn man er (grønnvasking), eller holde arbeid skjult (grønnhvisking), er begge problematiske handlinger som kan svekke bedriftens tillitt og omdømme.
Grønnvasking er en form for misledende markedsføring hvor noe fremstilles som mer bærekraftig enn det egentlig er. Bedrifter kan være i faresonen for grønnvasking uten at de selv er klar over det. Under er noen nyttige kilder/verktøy dere kan benytte for å redusere sannsynligheten for grønnvasking:
- Se til grønnvaskingsplakaten - 10 prinsipper for god bærekraftskommunikasjon Grønnvaskingsplakaten | Skift — Næringslivets klimaledere
- I grønnvaskingskompasset kan dere lime inn tekst fra deres nettside, sjekke faren for grønnvasking, og motta tips og råd for å forbedre deres kommunikasjon: Grønnvaskingskompasset
Grønnhvisking er et fenomen der selskaper og aktører velger å holde tilbake informasjon om sine bærekraftstiltak, eller nærmest unngår å snakke om sitt bærekraftarbeid i det hele tatt, for å unngå kritikk o.l. Dette kan skyldes en streben etter perfeksjon og en frykt for at det man har gjort hittil, ikke er godt nok. Det er viktig å huske at “alle monner drar” og at åpenhet rundt tiltak er en viktig del av bedrifters samfunnsansvar.
- Bruk de etablerte merke- eller sertifiseringsordningene, slik som eksempelvis Miljøfyrtårn, Fairtrade eller Svanemerket. Disse følger strenge krav, og har tydelige forklaringer.
- Signer «Grønnvaskingsplakaten» og forsøk ditt beste til å følge punktene på tvers i virksomheten.
- Lag egne handlingsplaner som er relevant for din virksomhet. Ta utgangspunkt i overordnede punkter, men spiss det ned til ditt produkt eller din virksomhet.
- Sørg for en helhetlig tilnærming til bærekraft i virksomheten. Det blir feil om bærekraft blir mest omtalt i markeds- og kommunikasjonsavdelingen.
- Forhør deg med andre, eksempelvis forbrukertilsynet, om du er usikker. Noen ganger er det små endringer som skal til for at det går fra grønnvasking til å bli innafor.
- Unngå store begreper om det ikke kan dokumenteres. «Bedre for miljøet» er et eksempel på en påstand som bør kunne dokumenteres.
- Unngå å bruke store summer på markedsføring av små grep, som gjør lite med det vesentlige fotavtrykket. Som det står så fint på Grønnvaskingsplakaten: Det hjelper lite om fem prosent av klærne til en kjede er «bærekraftig» om de resterende 95 prosentene er skadelig for klima, miljø og mennesker.
- Vær ærlig og etterrettelig. Ikke fremstill noe som grønt, vakkert og idyllisk uten å samtidig forklare eller dokumentere hva man har gjort.