Din første bolig

Å kjøpe bolig er faktisk en av de største investeringene de fleste av oss gjør. Når du skal kjøpe bolig for første gang er det mye å sette seg inn i. Her finner du noen gode råd og tips som kan hjelpe deg på veien.

2026-KS-Vipps-ungdommer_1920x1080.jpg

Egenkapital

Som regel trenger du 15% egenkapital, men dersom du ikke har nok anbefaler vi deg å ta kontakt likevel. Kanskje er det andre muligheter du ikke har tenkt på, som kausjonist eller medlåntaker. Vi forteller deg gjerne om mulighetene! 

Fra 1.1.2025 senkes kravet til egenkapital fra 15% til 10%.

Boligfinansiering.jpg

Finansieringsbevis 

Før visning er det greit å ha finansieringsbevis på plass. Da unngår du å dra på visninger som er utenfor din prisklasse. Vi vil likevel anbefale deg å starte å dra på visninger, for da finner man gjerne ut av hva man ønsker seg i en bolig og ikke.  

Netthandel.jpg

Budrunde

Skal du by på en bolig? Snakk med oss først! Vi kan hjelpe deg gjennom prosessen, og kommer gjerne med råd i forbindelse med ditt første boligkjøp. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.  

2027_mor_pa_sofa_KStoylen1920x1080.jpg

Boliglånskalkulator 

Lurer du på hvor mye lånet vil koste deg i måneden? Test vår boliglånskalkulator for å få en pekepinn på hvilke utgifter du må regne med.

Ofte stilte spørsmål

Du kan velge mellom annuitetslån og serielån, men de aller fleste velger annuitetslån. 

Velger du et annuitetslån betaler du et likt terminbeløp i hele lånets nedbetalingstid. Velger du serielån, betaler du et fast avdrag på lånet pluss renter. Da vil det månedlige beløpet du skal betale være større til å begynne med, og etter hvert som lånet blir nedbetalt vil rentedelen av det månedlige beløpet minke. De totale kostnadene på serielån er lavere enn for et tilsvarende annuitetslån.

Med fast rente betaler du samme beløp hver måned uansett hva som skjer med renten. Du kan velge å binde renten for 3, 5 eller 10 år. Banken kan ikke endre på renten i denne perioden.

Passer for deg som

  • Har en økonomi som ikke tåler renteoppganger
  • Ønsker å ha forutsigbare låneutgifter
  • Ikke har store behov for å endre på lånet underveis

Tips! Du trenger ikke å velge enten eller. Mange velger å dele boliglånet og ha både fast og flytende rente.

Har du lån med flytende rente vil renten endre seg i takt med rentemarkedet.

Passer for deg som

  • Har en god økonomi som tåler renteoppganger
  • Ønsker fleksibilitet i nedbetalingen (eks. avdragsfrihet, ekstra innbetalinger, endre på nedbetalingstid etc.)

Historiske tall viser at flytende rente har vært det mest lønnsomme over tid.

Eier man sin egen bolig er det viktig å sikre verdiene sine.  Det er alltid en risiko for at uforutsette ting skjer. Det kan være enten vannlekkasje eller innbrudd. En god boligforsikring gir økt trygghet i hverdagen. Les mer om boligforsikring her.

I gjeldsregister får du full oversikt over din forbruksgjeld - forbrukslån og kredittkort. Dette kan blant annet være nyttig informasjon når du skal søke om nye lån. Banken får også tilgang til oversikten og bruker informasjonen i forbindelse med kredittvurdering. Når banken eller andre långivere har innhentet informasjon om din gjeld, vil du bli varslet. 

Du kan sjekke din forbruksgjeld her - i Gjeldsregisteret eller Norsk Gjeldsinformasjon.

Når du skal søke

Når du velger "Søk" kommer du til innlogging til nettbanken. Velg "Boliglån ung". Bruk fritekstfeltet på slutten av søknaden til å fortelle oss at det er er "Førstehjemslån" du søker. 

Kontakt oss
Åpningstid mandag til fredag kl. 08.00 til 20.00