Finansieringsbevis
Start med å søke om Finansieringsbevis. Da er du klar for budrunden og kan slå til når du finner drømmeboligen - og du slipper å bruke tid på boliger du ikke har råd til.
1. Start med finansieringsbevis
Å starte boligjakten er noe av det mest spennende og nervepirrende man kan gjøre! Kanskje har du spart deg opp gjennom et helt liv, funnet deg en partner du skal bli samboer med eller kanskje skal du bruke kausjonist? Det finnes mange måter å få et finansieringsbevis på. Søk om finansieringsbevis først som sist, så vet du hvilke visninger det er verdt å dra på basert på din maksgrense.
2. Egenkapital
Som nevnt finnes det flere måter å finansiere et boligkjøp på. Det vanligste er å enten bruke oppspart kapital (f.eks. BSU eller sparekonto, eller opptjent egenkapital fra tidligere salg av bolig). Fra 1. januar 2025 stilles det krav til minimum 10% egenkapital av salgssum + omkostninger, som vil si at om du kjøper en bolig for 2.500.000 kr. så må du stille med 250.000 kr i egenkapital + omkostninger. Dersom du mangler egenkapital, helt eller delvis, kan du også benytte deg av en kausjonist. En kausjonist (normalt foreldre) stiller med egenkapital f.eks. i form av sikkerhet i egen bolig. Det vil si at de ikke trenger å ta ut eller låne ekstra penger, men banken tar sikkerhet i en gitt sum av f.eks. boligen til kausjonisten.
3. Mellomfinansiering
Dersom du skal kjøpe bolig før du selger din gamle kan du ha behov for mellomfinansiering. Ta kontakt med banken i god tid slik at vi kan vise deg hva dette betyr for din økonomi. For mellomfinansiering trenger du en e-takst av din nåværende bolig (som skal selges).
4. Budrunde
Å være med i en budrunde er kjempespennende! Kanskje blir boligdrømmen realisert, eller kanskje går boligen for langt over takst? Her er det mange faktorer å ta hensyn til. Skal man være den første som legger inn et bud? Skal man prøve seg langt under takst? Eller skal man vente og se an etterspørselen? Det som er sikkert, er at du ikke skal informere megler om din makskjøpesum. Du trenger ikke å oppgi noen annen informasjon til megler annet enn kontaktinformasjonen til din rådgiver hos oss, som kan bekrefte eller avkrefte om budet er innenfor ditt finansieringsbevis.
5. Gratulerer med ny bolig!
Vant du budrunden? Gratulerer! Da er det et par ting du må gjøre:
1. Informere banken din om at du har kjøpt bolig
2. Ordne innbo- og evt. boligforsikring for ny bolig, og evt. endre begunstiget sum i personforsikringen dersom du er medeier med noen
3. I tillegg når det nærmer overtakelse må du huske å: melde flytting, ordne nytt postkasseskilt, ordne internett- og strømavtale
Et finansieringsbevis er en bekreftelse på hvor mye du kan kjøpe bolig for, og du slipper å ta forbehold om finansiering når du skal delta i budrunden. Du kan enten ordne lånesøknaden selv i mobilbanken, - eller du kan få hjelp av en av våre dyktige rådgivere.
I utgangspunktet trenger du bare BankID for å kunne identifisere deg og samtykke til at Altinn sender informasjon fra skattemeldingen og lønnsdata til oss. Gjennom søknadsprosessen må du også gi banken tillatelse til å hente opplysninger fra Gjeldsregisteret. Du må også oppgi egenkapitalen som skal benyttes til boligkjøpet.
Finanseiringsbeviset er gyldig i 3 måneder og kan fornyes. Trenger du å fornye Finansieringsbeviset kan du kontakte rådgiveren din.
Når du får aksept for budet ditt og trenger boliglån, tar du kontakt med oss. Vi vil gjøre om Finansieringsbeviset til et boliglån for deg.
Nei, du trenger ikke å være kunde når du søker om finansieringsbevis. Men for å få utstedt et Finansieringsbevis må du være kunde. Du kan bli kunde hos oss her.
Du skal ikke vise finansieringsbeviset til megleren. Verken megleren eller selgeren trenger å vite hva som er din budgrense. Gi megleren kontaktinformasjon til din rådgiver i banken, som igjen vil bekrefte budet ditt uten å røpe det faktiske beløpet på finansieringsbeviset.