Det som stiger i verdi skal man eie. Det som synker i verdi skal man leie.
– Det er et godt, generelt svar hvis du spør om når man bør eie eller leie, sier rådgiver for næringlivskunder i Sparebanken Møre, Stig Tryggestad.
Det er del investeringer som ikke kan leases (for å lease må det kunne skilles ut som et eget avskrivningsobjekt), men svært mye kan leases og det er mange fordeler ved å lease:
LikviditetMan slipper å forskuttere merverdiavgift. Man binder ikke opp driftskapital/likviditet som heller kan benyttes til andre formål.
Enklere budsjettering og regnskapsføring fordi leien utgiftsføres i sin helhet. Kostnadene fordeles over den tiden utstyret brukes og skaper inntjening.
Ved restverdiavtaler betaler man ned til en avtalt sum og leverer deretter tilbake utstyret til leverandør. Dette kan gi lavere leiekostnader.
Landbruket har gjerne store sesongsvingninger, og inntektene kommer ikke jevnt fordelt gjennom året. Leasing er fleksibelt i så måte, da betaling av leiene om ønskelig kan tilpasses inntektsstrømmen til gårdbrukeren.
SkattDe skattemessige fradragene blir større for leasing enn for lån fordi de samlede avskrivningene er lavere ved lånefinansiering enn de totale leiekostnadene i leieperioden. Bedriften oppnår derfor utsatt skatt ved leasing.
Pant og sikkerhetNormalt er det kun leasingobjektet som er leasingselskapets sikkerhet. Det betyr at leaser da har ledig sikkerhet til andre prosjekt. Hvis en bonde lånefinansierer sine driftsmidler tar banken gjerne pant i eiendommen. Skal bonden senere utbedre driftsbygningen, kan det hende at han ikke har nok ledig sikkerhet å tilby långiver.
UlemperMan bør være i skatteposisjon og se for seg at man er det i hele leasingperioden for å få fordelen med utsatt skatt. Leasing har gjerne kortere løpetid enn man kan oppnå på lån, og det krever at leaser har god likviditet i leasingperioden.