Hvor mye kan jeg låne?

26. juli 2018
Et ungt par flytter inn i ny bolig.
Bankens rådgivere er ekspertene og gir daglig råd til førstegangskjøpere. Husk; ingen spørsmål er dumme. Spør om det du lurer på! Foto: Tone Molnes

Det kan være smart å finne ut hvor mye du kan låne før du begynner å se etter bolig. Med et finansieringsbevis er du klar for budrunden og kan slå til når du finner drømmeboligen din.

Hva gjør jeg?

Det er to måter du kan finne ut hvor mye du kan låne til bolig. Du kan søke om finansieringsbevis i vår nettlånsløsning. Det er lurt å ha noen opplysninger klar når du skal søke om finansieringsbevis. For eksempel skattemeldingen, lønnsslipp, og oversikt over eksisterende lån. Etter du har sendt inn søknaden vil en av bankens rådgivere ta kontakt med deg.

Her kan du søke om finansieringsbevis.

Foretrekker du å få hjelp til søknaden kan du ta kontakt med banken. Bankens rådgivere er ekspertene og gir daglig råd til førstegangskjøpere. Husk; ingen spørsmål er dumme. Spør om det du lurer på.

Her kan du avtale møte med en av bankens rådgivere.

Hva må banken vite?

For å finne ut hvor stort lån du kan betjene må rådgiveren kartlegge inntekter, utgifter, sparekapital og andre økonomiske forhold som for eksempel studielån og kredittkortgjeld. Har du slik gjeld vil dette påvirke den totale økonomien din og hvor stort boliglån du kan betjene i tillegg. Når dette er gjort vil du få en låneramme, hvor mye du kan få låne, enten muntlig eller skriftlig.

Sjekk gjeldsregisteret.

15 prosent egenkapital

For å kunne låne penger til bolig må du selv skaffe 15 % av kjøpesummen. En bolig til to millioner betyr at du må ha 300.000 kroner i egenkapital for å få et lån som dekker resten. Husk at også omkostningene ved kjøp av bolig må dekkes av egenkapitalen.

Hva regnes som egenkapital?

Oppspart kapital som for eksempel BSU, fondsandeler, aksjer og lignende regnes som egenkapital. Men faktum er at mange unge sliter med å skaffe tilstrekkelig egenkapital.

Er dette tilfelle for deg kan du undersøke om det er mulig å stille tilleggssikkerhet for lånet ditt. For svært mange er det hjelp fra foreldre/familie som er løsningen. Det kan være at foreldre står som medlåntakere og/eller medeiere på boligen din, at de stiller tilleggssikkerhet i sin egen bolig, eller ved ren pengestøtte som gave eller forskudd på arv.

Hvis du kjøper sammen med noen, må du huske på at de som ikke bor i boligen, men er medeier, må skatte av fortjenesten når den selges. Skal du kjøpe sammen med kjæreste eller en venn må du også tenke over om du har råd til å ta over hele boligen, og avtale skriftlig hvordan dere skal forholde dere om en av partene ønsker å selge.

Er du usikker på hva som er lurt for deg - snakk med en rådgiver i banken for å finne ut hvordan du skal kunne oppnå boligdrømmen din.