Sykehusklovnenes magiske medisin

22. november 2023
Sykehusklovnene-906x503.jpg
Marianne Jonger som sin karakter Cirka Sånn Omtrent og Line Møller-Christensen som klovnekarakteren Triumf Rettfram. Foto: Bendik Aarsæther

De to klovnene sniker seg opp til skranken på Ålesund sjukehus. Skeptiske blikk fra unge og gamle følger dem i skjul.

– Vi er her for å melde oss! erklærer klovnen Cirka eplekjekt, mens hun peker på skiltet på venterommet som ber «alle» om å melde seg ved ankomst. Vipps; så var ikke venterommet lengre fylt med en nervøs stemning, men små smil og forsiktig humring.

Populært valg
Sykehusklovnene var et populært valg når 2008-kullet på Nordvestlandet i sommer fikk være banksjefer for en dag og dele ut hver 300 kroner til en av tre organisasjoner. Humor er sykehusklovnenes medisin for å for å spre glede og en dose trygghet til barn i en sykdomspreget hverdag.

Erfarne klovner
Line Møller-Christensen er sykehuskoordinator for Ålesund. Med sin kollega Marianne Jonger, utgjør de klovneduoen Cirka Sånn Omtrent og Triumf Rettfram. Som alle sykehusklovner, er de profesjonelle scenekunstnere som har spesialisert seg på å møte barn og unge for å skape gode opplevelser.

Sammen har de to snart 10 års erfaring med å spre glede og skape noen underholdende og magiske øyeblikk på sykehus rundt om i landet. De har merket en stadig større forståelse av hva det innebærer å være sykehusklovn – både innenfor og utenfor sykehusets vegger.

Fra venstre: Line Møller-Christensen, Heidi Skillestad og Marianne Jonger har opplevd mange magiske øyeblikk gjennom samarbeidet mellom helsepersonell og klovnene. Foto: Ingrid K. Andersen

Tøys med mening
Å spre glede er en viktig del av klovnenes arbeid, men det handler om så mye mer enn det. Sykehusklovnene bidrar til økt trivsel og mestring av en vanskelig hverdag for barn og pårørende som må tilbringe mye tid på sykehus. Jonger forteller at i klovnenes verden er det barna som er på toppen av rangstigen, mens klovnene er nederst. Slik handler arbeidet deres også i stor grad om å gi barna følelsen av å være “sjefen”. Sykepleier Heidi Skillestad mener dette er viktig for barn som må finne seg i mye smerte og ubehag. Noe som kan være både skummelt og traumatisk. – Det er visse ting syke barn bare må gjennom, understreker Skillestad. Men når vi kan planlegge disse med når klovnene kommer på besøk, blir alt mye lettere og en mer positiv opplevelse for barna, forteller hun.

Gylne øyeblikk med klovnemagi
Skillestad har selv vært vitne til gang på gang, det hun kaller «gylne øyeblikk» med pasienter, takket være klovnene. Hun understreker at det viktigste for barnas opplevelse av sykehuset, er følelsen de har når de går ut av dørene. Hun husker godt både tiden før og etter sykehusklovnene begynte å besøke Ålesund Sykehus og ser i dag på dem som helt uvurderlig for sykehuset.

– Mitt drømmescenario er at de er her enda oftere fordi vi ser at det er så nyttig, avslutter hun.

Stor etterspørsel
Cirka og Triumf er to av et lag på 50 klovner som reiser rundt på utvalgte sykehus flere ganger i uken. Ålesund sykehus får besøk av sykehusklovnene to ganger i uken, annenhver uke. Oftere har de dessverre ikke midler til.

– Forespørselen fra sykehusene er langt større enn det vi som organisasjon har mulighet til å imøtekomme, forteller Jonger.

Cirka Sånn Omtrent og Triumf Rettfram har jobbet sammen i snart 10 år. Foto: Bendik Aarsæther

Mistet grasrotstøtten
I 2022 ble det klart at sykehusklovnene ble fjernet som mottakere av grasrotandelen som tilførte organisasjonen rundt fire millioner kroner. Bortfallet av denne støtten er kritisk for organisasjonen, som har blitt tvunget til å redusere hyppigheten av besøk flere steder i landet. I dag er organisasjonen helt avhengig av innsamlede midler og støtte fra sponsorer.

Viktig bidrag
Mer enn en tredjedel av ungdommene valgte å fordele sin andel av Sparebanken Møres overskudd til sykehusklovnene. Til sammen ble dette et tilskudd på over 100 000 kr. Det kommer veldig godt med i en kritisk tid for organisasjonen. Både Møller-Christensen og Jonger er veldig takknemlige for at også ungdommene ser verdien i arbeidet de gjør.

– De pengene betyr mye for oss. Det betyr at vi kan fortsette, for det er det vi som organisasjon lever av, forteller Møller-Christensen og gir en stor takk til både ungdommene og Sparebanken Møre.

Banksjef for en dag

08’erne på Nordvestlandet fikk før sommeren muligheten til å dele ut samfunnsutbytte på vegne av Sparebanken Møre til 3 organisasjoner; Røde Kors - Ferie for alle, Mental Helse Ungdom og Sykehusklovnene. Her kan du lese mer om hva samfunnsutbyttet bidrar til.

Røde Kors - Ferie for alle:
Mental Helse Ungdom:

Turen går til Mjuklia

Topper listen

Les mer om Sparebanken Møres samfunnsengasjement.