Motvind er snudd til Medvind for Marius som droppet ut av skolen og falt utenfor arbeidslivet. Nå har 23-åringen gode utsikter til fast jobb.
– Jeg er full av arbeidslyst, ønsker fast jobb og vil tjene mine egne penger, sier 23-åringen Marius Mæland Fagernes som fikk en ny giv og en ny sjanse gjennom det unike Medvind-prosjektet i regi av Brisk og AaFK med Sparebanken Møre som hovedsponsor.
Faller utenforMedvind vil hjelpe unge voksne mellom 18 og 30 år til fast jobb eller utdanning. Mange faller av ulike årsaker utenfor både skolen og arbeidsmarkedet. Det er en sårbar gruppe som går litt under radaren. Resultatet er ofte en noe destruktiv lediggang eller uføretrygd.
– Et flott og trygt opplegg som har gitt meg en helt ny hverdag og mestringsfølelse. Jeg anbefaler alle som er i målgruppen om å bli med på Medvind, sier Marius.
Plass til flereEt år etter oppstarten har hele seks av 13 kommet seg ut i jobb, og en er i arbeidspraksis. Nå ønsker Medvind flere deltagere og henvender seg både til unge voksne som sliter, og ikke minst pårørende. Det er lav terskel for å ta kontakt.
Får jobb– Vi ligger godt an til å nå målsettingen vår om å få seks av 10 deltagere ut i jobb eller utdanning. Medvind-prosjektet kan vise til gode resultater og svært positive tilbakemeldinger fra deltakerne, sier Harald Valle som er konsulent i Brisk.
Droppet utMarius forteller at han gjennom hele oppveksten slet med utfordringer på skolen. Han har diagnosen ADHD og droppet ut av videregående skole etter to forsøk på å fullføre. Så fulgte en tid med noen tilfeldige og korte arbeidsforhold.
– Jeg søkte på mange jobber, men ga litt opp. Jeg fikk ikke svar på en eneste av søknadene. Man føler seg etter hvert utafor, til overs og mislykket, forteller Marius.
Ble med i MedvindEtter at han gikk ledig i nærmere halvannet år, var det en kompis som fikk han med i Medvind-prosjektet. Nå har kompisen fått jobb og Marius har arbeidspraksis på Amokabel i Borgundvegen hvor det er gode muligheter for fast jobb også for ham.
Gode muligheterMarius stortrives på trucken og lageret, møter alltid på jobb og får de beste skussmål av både arbeidskollegaer og ledelsen i bedriften som leverer kabler til skip, offshore og annen maritim industri. Sjansene for fast jobb i bedriften er derfor stor når praksiskontrakten til Marius løper ut i midten av februar.
Helt ny hverdagUten noe å ta seg til, ble døgnet ofte snudd på hodet og selvfølelsen fikk seg en knekk. Nå har Marius fått en mye bedre hverdag, og på sikt er drømmen egen båt og jobb på sjøen.
Opplegget i Medvind starter i trygge og gode omgivelser i et sosialt felleskap med andre unge voksne. I første fase får du opplæring og arbeidsoppgaver som passer for deg i AaFK og på Color Line Stadion.
– Starten på opplegget var helt supert, og man kommer fort inn i et trygt miljø og flott felleskap med andre. Arbeidstreningen i regi av AaFK var knallbra. Du lærer deg å mestre ting du ikke trodde du kunne. Du får håp, selvtillit og en ny tro på at det finnes muligheter, forklarer Marius.
Er du interessert i å være med som deltager eller bedrift?
Her finner du mer info om prosjektet og kontaktpersoner.
Tre år tilPlanen er å holde prosjektet gående i tre år til med påfyll av nye deltakere. Medvind er et ideelt non-profit prosjekt hvor Ålesund-bedrifter inviteres til å være med som samarbeidspartnere. En av bedriftene er Amokabel i Borgundvegen.
Skriker etter arbeidskraft– Vi likte ideen, Medvind er et godt prosjekt og en fin måte å rekruttere på. Vi ønsker å bygge opp kompetanse fra grunnen av – og vil ha folk som er villige til å lære det bedriften holder på med, sier daglig leder i Amokabel, Hermod Iversen til Sunnmørsposten som omtalte oppturen til Marius.
Bedriften ønsker å hjelpe enkeltpersoner, men ser også behovet for å få flere norske ungdommer inn i næringer som skriker etter arbeidskraft.
Hjertevarmt og viktig– For oss i Sparebanken Møre er dette et samfunnsnyttig, hjertevarmt og viktig prosjekt. I likhet med AaFK og Brisk har vi et sterkt ønske om å bidra positivt til samfunnet og skape et godt og trygt sted å leve og bo for alle, og da må vi også få med de som faller utenfor, sier Linda Strømmen.
Hun er banksjef for handel og tjenesteytende næring i Sparebanken Møre, hovedsponsor for Medvind-prosjektet som var en av de nominerte til Bærekraftprisen under fjorårets Industrial Design Conference – IDC Norway.