Mental Helse Ungdom topper lista

15. november 2023
Oskar-F-Sandanger906x503.jpg
Oskar Fjørtoft Sandanger, prosjektkoordinator i Mental Helse Ungdom, setter stor pris på at så mange ungdommer har valgt MHU som mottaker av midler fra Sparebanken Møre.

For tredje året på rad ble Mental Helse Ungdom (MHU) den mest valgte organisasjonen blant ungdommene på Nordvestlandet som delte ut samfunnsutbytte for Sparebanken Møre.

– Utrolig stas at Sparebanken Møre og ungdommene har gitt oss så mye midler gjennom årene, sier Oskar Fjørtoft Sandanger, prosjektkoordinator i MHU.

Utbyttet til Mental Helse Ung fra for en dag, ble 125 000 kroner.

15-åringene som benyttet muligheten til å være banksjefer

Mental helse på agendaen
Oskar begynte som programleder for serien «Føler’n» på organisasjonens Youtube-kanal Psykt Normalt. I dag er han programleder for podkasten deres «Ta Vare» med kollega Hannah Christin Lerfaldet. De inviterer kjente gjester til samtaler om hvordan man best kan ta vare på sin psykiske helse. For Oskar er det viktig å formidle at mental helse handler om både det vonde og det gode.

Behov for forskjellige stemmer
Oskar ønsker å være den stemmen i samtalen som ikke har slitt så mye selv. På den måten mener han at terskelen for å delta i slike samtaler blir lavere, og tematikken mer normalisert.

– Jeg har vært ganske stabil hele livet. Jeg syns det er fint at jeg - både som mann og i ganske god balanse - likevel oppfordrer til samtaler om mental helse. På den måten anerkjenner man at psykisk helse er noe alle har, mener Oskar.

– Jeg syns det er fint at jeg – både som mann og i ganske god balanse – oppfordrer til samtaler om mental helse. På den måten anerkjenner man at psykisk helse er noe alle har, mener Oskar. Bilde: Oskar sammen med statsminister Jonas Gahr Støre

Kunsten å ta vare
Gjestene som besøker podkast-studioet har ofte forskjellige erfaringer og tilnærminger til sin mentale helse og uhelse, men også en del felles oppfatninger om hva en bør gjøre for å ha det bra.

– Det å trene og å komme seg ut i frisk luft gjentas ofte, men det er jo fordi det virker. Jeg synes også at gjestene har mange gode tanker om viktigheten av å ha det bra med seg selv. Dette med at man må ta på egen oksygenmaske før man kan hjelpe andre, forteller Oskar.

Fullt Kjør
Til tross for at han stort sett har hatt det bra i livet, er Oskar tydelig på at han også har ting han må gjøre for å ta vare på seg selv. I tillegg til å være prosjektkoordinator hos MHU, jobber han som turnekoordinator ved Den Andre Scene i Oslo, hvor han også har sitt eget show «Steikje Løye». På toppen av de hele jobber han som frilans komiker og impro-skuespiller.

– Jeg er en person som liker at ting går i 120. Derfor må jeg tvinge meg selv til å bremse opp fra tid til annen for å ha det bra. Hvis jeg for eksempel har hatt fullt program hele uken, programmerer jeg meg selv til å gjøre ingen verdens ting på søndagen, forklarer han.

På god vei
Oskar mener vi er blitt mye bedre på å normalisere samtalen rundt psykisk helse, men at vi fortsatt har en vei å gå.

– Vi har fått mange gode rollemodeller her i landet som tar tydelig del i samtalen, men det hjelper ikke å bare prate om det. Vi må tørre å føle på det også - og ta tak i det. Selvmordsstatistikken er fortsatt høy, spesielt blant menn, forteller Oskar.

Oskar jobber som programleder for MHUs podkast «Ta Vare», sammen med kollega Hannah Christin Lerfaldet. De inviterer kjente gjester til samtaler om hvordan man best kan ta vare på sin psykiske helse. Bilde: Oskar sammen med Solveig Kloppen.

Vanskelig å nå gutta
Spørsmålet om hvordan man bedre kan nå ut til unge menn og gutter som har behov for psykisk helsetilbud, er noe Mental Helse Ungdom nå prioriterer høyt. I sommer gikk de også ut med en offentlig unnskyldning til «gutta» for å ha feilet i å nå dem. Likevel mener Oskar at det også må skje en holdningsendring innad i guttekulturen i tillegg til god og tilgjengelig eksternhjelp.

Les artikkelen «unnskyld» her.

– Jeg har mye erfaring med hvordan gutter snakker om følelser seg imellom. Jeg tror vi må bli bedre på å flagge at det finnes mange måter å snakke om følelsene sine på. Det trenger ikke å «bare» være tungt og alvorlig, sier Oskar.

Tøffe fyrer sliter også
Bryteren Felix Baldauf er tungt tatovert muskelbunt på 185 cm som alltid har fremstått som en tøffing. Inntil han åpnet alle sluser i TV-serien «Hodet i klemme» og fortalte om år med dype depresjoner, og hemmeligheter som få visste om.

Sammenbruddet
En turbulent barndom med en alkoholisert mor satte sin arr og til slutt brast det. Bare noen måneder etter at han ble EM-mester i bryting i 2017 fikk han et sammenbrudd og brukte lang tid på å finne en vei ut. I hele sitt liv hadde han fortrengt alt som var av vonde følelser. Nå har han sammen med en kamerat etablert BROR Mental Helse for å skape større åpenhet om menns mentale helse - hvor Sparebanken Møre er en samarbeidspartner.

— Gjennom et liv blir menn ofte bedt om å «manne seg opp», ikke vise smerte, svakhet eller sårbarhet. Vi vil bryte med barrierene og stigmaene rundt den mentale helsen til menn. Vi ønsker å skape aksept og et inkluderende miljø for menn som er i stand til å være sårbare, sier Felix.

Oskar Fjørtoft Sandanger og bryteren Felix Baldauf skal i 2024 starte et prosjekt - i samarbeid med Sparebanken Møre - der de skal lage innhold med fokus på unge menns følelser og psykiske helse.

Ekstra viktig
Oskar beundrer Felix sin åpenhet rundt utfordringene han har hatt med sin mentalhelse.

– Det som er så kult med Felix er at han er en sånn «sterk og tøff» fyr, sier Oskar og henviser til samfunnets tradisjonelle måte å oppfatte maskulinitet på. Det at sånne menn også er åpen om psykiske utfordringer og – som Felix gjør – setter menns psykiske helse på agendaen er ekstra viktig, mener Oskar.

Skal samarbeide
Nå skal de to i samarbeid med Sparebanken Møre, lage noe sammen. Prosjektet er fortsatt i idéfasen, så akkurat hva det vil bli, er de litt spente på selv også. Hvor og hvorfor er de derimot helt sikre på:

— Det vil være innhold som har fokus på unge menns følelser og psykiske helse, publisert på de digitale plattformene ungdommen er på, sier Felix.

— Drømmen min er at noen som sitter og scroller på Tik Tok, vil få opp en av videoene våre og kjenne på noe viktig og vesentlig. Det skal være underholdene nok til at vi fanger oppmerksomheten deres, men samtidig være en fin og lærerik video om mental helse, sier Oskar. Guttene planlegger å starte produksjonen januar 2024.

Felix Baldaufs historie og engasjement for menns mentale helse kan du lese her.