DigiPorts AS legger til rette for egeninspeksjon av shipping containere ved hjelp av KI – kunstig intelligens.
- Dette gjør den svært arbeidskrevende, manuelle og kostbare inspeksjonsprosessen av containere langt mer effektiv og gir et mer oversiktlig resultat, forklarer en av gründerne, Karianne Kies.
DigiPorts, som spesialiserer seg på å effektivisere flere sider av havnedriften med innovative digitale løsninger, er en av de fem finalistene Sparebanken Møres gründerkonkurranse Næringsteft.
Problem200 millioner inspeksjoner av containere gjøres manuelt hvert år. Tradisjonelle containerinspeksjoner er tidkrevende og kostbare, og utgjør betydelige utfordringer for små bedrifter som ønsker å leie, kjøpe eller selge containere og containereiere som må forholde seg til et regelverk.
Produktet- Produktet vårt er et softwaresystem som gjør det enklere for utleiere av containere å inspisere selve containeren. Systemet bruker KI, til å avgjøre om en container har skade eller ikke. Hver gang en container skal inn eller ut fra havna, skal den inspiseres for skade. Løsningen vil ha alt i en tilnærming; containerhandel, logistikk og reparasjon for små og mellomstore containerinspeksjoner, leasing og handelsbedrifter, forklarer en Karianne.
BrukervennligInternasjonalt regelverk har detaljerte bestemmelser om hva som skal rapporteres om en container. IMO - Convention for Safe Containers 1972 regelverk IMO -CSC, som krever regelmessig inspeksjon av fraktcontainere. Det kan fort bli et omfattende og arbeidskrevende rapportkrav. DigiPorts vil gjøre det enklere med bruk av AI og brukervennlig mobilapplikasjon, ved å bruke telefonen til å ta bilder kan du raskt få tilbake en ferdig skaderapport.
Markedet– Vårt marked er alle som vil kjøpe eller lease en container, inspisere containere, men vi fokuserer først og fremst containerhandlere og leasing i regi av små og mellomstore bedrifter. Her er det ofte snakk om containertransaksjoner som krever hyppige kontroller ved ut- og innsjekk, sier Karianne Kies.
Systemet kan også brukes i andre bransjer. En rapport vil for eksempel være verdifull for forsikringsselskaper og containerprodusenter.
Tungvint og manueltWilliam Shirima er den andre grunnleggeren av DigiPorts. Han har jobbet i Havnevesenet, og med sin kompetanse og kunnskap om digitalisering så han at det var enorme muligheter for å effektivisere og automatisere mange prosesser.
- Jeg så hvor gammeldags, tungvint og manuelt systemet var. Det ga idéen til å digitalisere system og samtidig gjøre dem enkle og tilpasset brukerne, forteller William.
NorddalDigiPorts holder til i Norddal. William flyttet til samboerens barndomshjem i Norddal for 10 år siden og har to barn. Han trives i den lille bygda, og håper å bygge den digitale bedriften som kommer fra bygda. Han har jobbet som assisterende havnedriftsleder for Stranda Havn og nå er DigiPorts underleverandør til Bonseye AS, som har 3 års kontakt for å drifte Geirangerfjord cruisehavn for Stranda Hamnevesen KF med over 230 cruiseskipanløp årlig.
PilotprosjektDigiPorts tester nå ut produktet, og det endelige produktet vil være klart til sommeren. Systemet omtales som COIINS – Container Inspection and Information System.
- Vi har fått med oss gode samarbeidspartnere som SIVA, Innovasjon Norge, ÅKP og PTG Tempra AS fra Ålesund, som vår pilotkunde med 30 000 containerinspeksjoner årlig og med planer om å utvide sin containerleasing og -utleie. Vi jobber også med et internasjonalt team av utviklere og kunder, dette viser den globale tilnærmingen til løsningen vår, forteller Karianne.
Ga seg ikkeBegge mener Næringsteft har vært både gøy og nyttig. De var også med i forrige runde uten å nå opp. Nå har de klart å foredle, spisse produktet og målgruppen, og blitt langt tydeligere på potensialet i forretningsideen. Dermed ble det også langt mer interessant for juryen i Næringsteft.
- Det kan også de som ikke nådde helt opp i år klare. Det handler om ikke å gi seg hvis man har et produkt man virkelig tror på, mener William.
SpenteBegge er svært spente før avgjørelsen faller den 14.mars. De har tro på at de kan gå helt til topps og vinne én million kroner. Samtidig føler de at konkurransen er hard, og at det å være en av finalistene i seg selv er god markedsføring og en portåpner.
Les om de andre fire finalistene i Næringsteft:
Vil sikre god match mellom barn og fosterfamilier
14. mars på Sparebanken Møres investorkonferanse Børs og Bacalao blir det kjent hvem som vinner en million kroner i bankens kompetansereise og gründerkonkurranse.