Flytter hjem til Molde-Myldr

30. mars 2023
Eivind-og-Tor-Andre-906x503.jpg
Sommeren 2021 flyttet Tor André Moritsgard og Eivind Fadnes tilbake til Molde, med mål om å skape litt mer liv og røre i byen. Foto: Andreas Winter

I mange år var det helt utenkelig for Eivind (38) og Tor André (32) å flytte hjem til Molde. Så kom pandemien. Og med den en trang til å skape noe i hjembyen.

– Pandemien var avgjort medvirkende, og satte i gang prosesser. Du begynner å tenke alternativt når du sitter på hjemmekontor med samboer på 40 kvadratmeter på St. Hanshaugen i flere måneder, forteller Tor André Moritsgard som trådte sine barnesko i Vågstranda, men tok videregående i Molde.

Kontant nei
Hadde noen spurt Eivind Fadnes så sent som i 2018-2019 om han savnet Molde ville svaret ha vært et kontant nei. Men under pandemien begynte også han å kjenne litt på savnet av de praktfulle omgivelsene som rammer inn Molde.

Skape bolyst
Men først og fremst skyldes hjemkomsten til Molde etter drøye ti år Oslo, at de ble mer og mer trigget av å skape noe eget i Molde, noe som kunne løfte byen og skape mer liv og røre. De hadde lyst til å til å lage den byen de selv har lyst til å bo.

Både Eivind og Tor André jobbet med kultur, konserter og arrangementer i Oslo, og de følte de hadde kompetanse, kunnskap og erfaring til å skape og utvikle noe i Molde som hjembyen manglet og trengte.

Myldr
Sommeren 2021 tok de spranget, flyttet tilbake til Molde og skapte Myldr AS sammen med Jørgen Krogset Dalene og Bendik Holbø. Jørgen flyttet også til Molde fra Bergen. Siden oppstarten har de arrangert over 120 små og store arrangementer, eventer og konserter. Myldr gjør en forskjell i bylivet i Molde, egenhendig utviklet, men også litt inspirert av «storebror» Momentium i Ålesund.

Åpne armer
– Vi ble mottatt med åpne armer, løftet frem og heiet på av både kommunen, næringslivet og alle andre moldensere, sier Eivind og Tor André om Myldr. Nå vil de etablere en ny konsertarena med et urbant preg for de unge i Byfogd Motzfeldts gate 6 med plass til 750 mennesker. 1200 kvadratmeter som skal fylles med konserter, opplevelser, seminar og faglig påfyll.

Rabalderfestivalen
Begge var med på å etablere Rabalderfestivalen i Molde i 2017 som de fortsatt drifter og hvor Sparebanken Møre er generalsponsor. De positive erfaringene fra Rabalderfestivalen dro også i retning av å flytte, satse helhjertet med skaperglede og bøttevis med pågangsmot og entusiasme.

Pandemi-timing
– Jeg tror vi traff godt med pandemi-timingen. Etter pandemien var folk veldig opptatt av og oppsatt på å løfte Molde, ta vare på og utvikle kreative prosjekter, lage sosiale møteplasser og et ønske om å skape akkurat det vi ønsker å skape, sier Eivind som også var er en av initiativtakerne og pådriverne til det flytende badstueprosjektet «Nausta» midt i Molde sentrum.

Myldr og miljø trekker folk
Begge jobbet med kultur, konserter og arrangementer i Oslo, og de følte de hadde kompetanse, kunnskap og erfaring til å skape og utvikle noe i Molde som hjembyen manglet og trengte.

– Det var ikke så mange andre som hadde den kompetansen og erfaringen i Molde. Vi så på hjembyen vår som et mulighetsrom til å skape et miljø utenfor Oslo, forteller Tor André om Myldr som er direkte og indirekte årsak til at rundt 8-10 venner og bekjente av de to kompisene også har flyttet hjem til Molde.

– Jeg ble her om dagen spurt om jeg trivdes i Molde, og akkurat nå virker det utenkelig for meg å ikke bo her. For det skjer ting og har skjedd ting som er med på å gjøre Molde attraktiv, mener Eivind.

Bli med hjem
For Eivind og Tor André var det ikke først og fremst topp-turer som lokket dem hjem, men muligheten til å skape noe i hjembyen som igjen vil gjøre byen attraktiv for andre å flytte hjem til. Om du er en av dem som velger å flytte hjem og trenger en kreativ kontorplass i et felleskap så kan Myldr også fikse det for deg.

PS: På Clarion The Hub i Oslo den 13.april kan du møte Sparebanken Møre og en rekke andre spennende bedrifter fra Møre og Romsdal som trenger arbeidskraft. .

Sjekk her