Med produksjon av høykvalitets ammunisjon på en miljøvennlig måte håper de å stå på terskelen til et nytt industrieventyr.
Gründerne Tord Eirik Bøe og Håvard Bjerkelund i THAC AS ønsker å gjøre skyttersporten mer miljøvennlig. Forretningsideen tok dem helt til finalen i Sparebanken Møres nyskaper-konkurranse og kompetansereise Næringsteft.
Næringsteft– Selv om vi ble slått på målstreken er vi strålende fornøyd. Målet var å komme blant de 15 semifinalistene som gir inkubator-plass. Kompetansereisen var en eneste lang og lærerik opptur. At vi nådde helt til finalen ser vi på som en stor anerkjennelse, sier Håvard Bjerkelund.
Skyttere og entusiasterBjerkelund er daglig leder for selskapet, Tord E. Bøe er teknisk leder. Etter mange år som aktive skyttere og entusiaster ble de to herrene fra Frei kommune i økende grad opptatt av hvordan ammunisjon kunne lages mye mere miljøvennlig.
MiljøgevinstBjerkelund og Bøe begynte derfor å utforske hvordan dette kan gjøres bedre. Hvordan kan man spare miljøet og produsere i industriell skala som lønner seg for forbruker? Det handler om å ta i bruk ny teknologi og moderne maskiner. Og ikke minst handler det om gjenbruk av komponenter. Det var slik THAC AS ble unnfanget.
Ammunisjon fra THAC skal produseres med like høy kvalitet og presisjon som ny fabrikkammunisjon, men til lavere pris og med en stor miljøgevinst.
I startgropa– Vi synes det er viktig å ta vare på miljøet. Både som privatpersoner, men også som produksjonsbedrift er vi opptatt av det avtrykket vi etterlater oss. Ideen begynte vi å leke med så langt tilbake som i 2007, men det er først nå at vi er i startgropa for det vi både håper og tror kan bli en veiviser for andre bedrifter i framtiden.
Milliarder av skuddHvert år avfyrer skyttere og jegere i verden mange milliarder skudd. Målet er å komme i gang med produksjonen og salg av miljøvennlig produktportefølje allerede i år.
Startskuddet– Det er i dag større etterspørsel enn tilbud av ammunisjon, men det er også mange konkurrenter i markedet. Vi føler at vi nå er klare for å gå «all in» for dette. Det er stor interesse for vår idé og virksomhet. Og hvem vet – kanskje blir dette startskuddet for et lite industrieventyr, sier Håvard Bjerkelund med et lite glimt i øyet.
Roser Sparebanken MøreI likhet med de andre fire finalistene mener Bjerkelund at Sparebanken Møre fortjener all mulig ros for opplegget med Næringsteft, og masse heder for at banken er så gode pådrivere for å løfte frem gründere, nyskapere og næringslivet i fylket.
Næringsteft
Næringsteft er en kompetansereise i regi av Sparebanken Møre for nyskapere og gründere. Over to millioner kroner ligger i potten. 1 million går til førsteplassen og resten blir fordelt på de andre gode ideene juryen har tro på.
Av 65 påmeldte ideer gikk 15 bedrifter videre til semifinalen der premien var 50 000 kroner og tre måneders gratis inkubatorplass hos valgfri kunnskapspark. I år gikk hele fem av bedriften til finalerunden hvor vinneren ble kåret på Sparebanken Møres Børs og Bacalao, en av Norges største investorkonferanser.