Avfallsrevolusjon

07. mars 2024
Rune Eik_Memoria_906x503.jpg
Rune Eik, gründer i Smartsense. Foto: Memoria

Tre gode venner med en felles frustrasjon ble til gründerselskapet Smartsense. Nå er de én av fem finalister i Næringsteft og vil revolusjonere avfallshåndteringen.

- Målet er å revolusjonere måten renovasjonsselskapene håndterer innsamlingen av husholdningsavfall på gjennom smarte sensorer som varsler fyllnivået i dunkene. Vi ønsker å endre avfallshåndteringen fra statisk til dynamisk rutekjøring ved at «dunkene selv sier ifra» når det er tid for å bli hentet og tømt, forklarer gründer Rune Eik.

Leverandører og huseiere
I dag er en av utfordringene at mange av dunkene som tømmes er halvfulle. Mens andre dunker har vært fulle i flere dager før de blir tømt.

- Med Smartsense og nyskapende sensorer optimeres avfallshåndteringen for leverandører og forenkler det for huseiere, sier Rune.

Lavere kostnader og avtrykk
Systemet gjør også avfallshåndtering mer bærekraftig ved å kunne gi lavere driftskostnader, lavere karbonavtrykk, optimalisert bruk av kjøretøy, mindre trafikkbelastning og forbedrede gjenvinningspriser. For huseierne kan det bety lavere servicekostnader, insentiv til resirkulering, søppelinnsamlinger når dunken er full og mindre overløp og forsøpling.

- Det har vært noen tøffe måneder, men så absolutt verdt innsatsen. Dessuten må vi skryte av et svært godt virkemiddelapparat i forhold til startup-bedrifter, mener Rune.

Felles frustrasjon
Medgründere i Smartsense AS er navigatør Bjørn-Inge Lervåg og programingeniør Jonathan James Cummins. Selskapet ble stiftet i 2021, og grunnlaget var felles frustrasjon over overfylte bossdunker og en lite fleksibel ordning i forhold til avfallshåndteringen.

- Vi så jo også hvordan søppel kunne «flyte» rundt etter helgene i sentrum og i friluftsområder, og det modnet tanken på et system som kunne være mer behovsprøvd. Men, som tidligere nevnt er også det stikk motsatte det største problemet, at dunker med mye luft og god plass tømmes uansett. Så vi hadde en felles forståelse av at her er det rom for effektivisering, forteller Rune.

Pilotprosjekt med Attvin
- Vi har fått med oss gode samarbeidspartnere som NTNU, Innovasjon Norge, Ålesund kommune. Attvin (tidligere Årim), Nordvest Fiber og Altibox, forteller Rune som i dag jobber som miljøterapeut i Ålesund kommune, men har lang salgserfaring fra tidligere jobber i ulike selskaper.

Smartsense har en stående avtale med Attvin om å teste ut konseptet og systemet. Det skjer ifølge Rune forhåpentligvis i 2024.

- I pilotprosjektet ser vi for oss å installere 100-150 sensorer i et utvalgt område. Vi vil i samarbeid med Attvin og Altibox finne den mest optimaliserte plassen for å sette ut sensorene for å få testet konseptet skikkelig. Alle parter er klare. Nå har vi fått inn litt kapital ved å komme til finalen, og om vi skulle vinne finalen er alt klart til å sette i gang, sier Rune.

Rune under samlingen hos ProtoMore i Molde. Foto: Tone Molnes

Næringsteft en Game Changer
Ifølge Rune har Næringsteft vært en real «game changer» for Smartsense i forhold til utvikling og foredling av konsept og forretningside.

- Vi ble nødt til å finne svar på en del spørsmål som vi ikke engang hadde fått ned på papiret før Næringsteft. Vi har fått satt ting i system og knyttet veldig viktige kontakter med riktige personer i alle bransjer, med mentorer og investorer. Det har vært noen tøffe måneder, men så absolutt verdt innsatsen. Dessuten må vi skryte av et svært godt virkemiddelapparat i forhold til startup-bedrifter, mener Rune.

Nye løsninger og store muligheter
Løsningen med dynamisk og ikke statisk rutekjøring er ikke nytt. Det er noe som bransjer som driver med levering av varer og tjenester hele tiden forsøker å finne best mulige ruter og løsninger på.

- Algoritmene vi skal utvikle vil være nye, og sensoren vi skal utvikle vil være en helt ny type sensor. I dag finnes det ingen sensorer som kan skalere til det nivået som vi må opp i når vi snakker husholdningsavfall, forteller Rune.

Målet er å få alle tre inn i selskapet, at selskapet skal utvikles og deretter opp og fram. Ifølge Rune er markedet enormt. Bare i Norge handler det om to milliarder, og internasjonalt er avfallsindustrien så stor med tall som Rune Eik «ikke tør si høyt engang».

Jublende finalister i Næringsteft, som alle er potensielle vinnere av 1 million kroner. Bak f.v. Oddvin Bjørge, Jonathan Cummins, Rune Eik, Elisabeth Ådland Breivik. Framme f.v. William Shirima, Karianne Kies og Lene Lønseth. Foto: Brand Studio

Les om de andre fire finalistene i Næringsteft:

Hun vil få deg i pengebalanse

Gjør jobben med kunstig intelligens

Pust bedre under trening

Vil sikre god match mellom barn og fosterfamilier



14. mars på Sparebanken Møres investorkonferanse Børs og Bacalao blir det kjent hvem som vinner en million kroner i bankens kompetansereise og gründerkonkurranse.

Børs og Bacalao - les mer og meld deg på