– Sykehuset redder liv, vi redder mennesket

16. desember 2022
Petter-Spol__n-906x503.jpg
Det nye Vardesenteret i Ålesund skal være der for både pasienter og pårørende i krevende tider, forteller Petter Spolén, Markedsrådgiver i Kreftforeningen.

– Det å bli rammet av kreft snur opp ned på alt. Først og fremst for den det gjelder, men også familie og venner, forteller Petter Spolén, Markedsrådgiver i Kreftforeningen.

Det nye Vardesenteret i Ålesund skal være der for både pasienter og pårørende i krevende tider, forteller Petter Spolén, Markedsrådgiver i Kreftforeningen.

4 000 pasienter får kreftbehandling ved sykehusene i Møre og Romsdal. Årlig er det 1 700 nye krefttilfeller i fylket. Vardesenteret skal være et trygt sted å komme innom, en plass for uformelle samtaler med likepersoner, og et sted for råd, informasjon og veiledning om egen situasjon.

Alt på en gang
Spolén har selv hatt kreft, og at det er en av grunnene til hans engasjement for å gjøre livene til andre kreftrammede bedre. Vardesenterne kom etter at Spolén ble friskmeldt, men han er tydelig på hvilken betydning det ville hatt for han og har for andre i dag.

– For mange blir livet totalt forandret. En ting er det å få beskjeden om at du har fått sykdommen, det er overveldende nok i seg selv, en annen er alt som kommer i tillegg. Mange går inn i en slags sjokkfase, det går tusenvis av tanker gjennom hodet, du er redd og usikker, samtidig får du masse informasjon om behandling og prognoser og mye mer. Det blir veldig mye på en gang.

Møter deg
– På Vardesenteret får du kommet deg ut og vekk fra sykehuset, og inn en egen behagelig plass der du kan ta ting i ditt tempo. Du blir møtt av en likeperson som ser og forstår deg og det du står i, forklarer Spolén.

Senteret er en plass som hjelper deg når du er kreftpasient. Fysisk aktivitet, kosthold og ernæring, psykososial støtte og rehabilitering og mestring er de fire pilarene som Vardesentertilbudet er bygget på. Alle tilbud og aktiviteter er gratis.

Annerledes venterom
– Kreftpasienter kan få mange forskjellige typer behandlinger, men stråling er nok den vanligste for mange. Da har du kanskje ti til femten minutter behandling hver dag, og må gjerne vente en stund. Vardesenteret kan derfor være et slags annerledes venterom, en plass du kan slappe av, lese en bok, ta en kaffe eller delta på aktiviteter, sier Spolén.

Milliongave
Kreftforeningen er Sparebanken Møre evig takknemlig for kjempegaven på 10 millioner kroner. Pengene betyr at Vardesenteret i Ålesund endelig blir en realitet.

– Gaven fra Sparebanken Møre fullfinansierer hele senteret og gjør at vi faktisk setter spaden i jorda i januar. Det blir et helt unikt og livsviktig tilbud til de som er rammet av kreft på Nord-Vestlandet, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

– Gaven fra Sparebanken Møre fullfinansierer hele senteret og gjør at vi faktisk setter spaden i jorda i januar, sa generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross under overrekkelsen av gaven.

En trygg plass
Stenstadvold Ross forteller at Vardesenteret skal være et tilbud hvor du kan komme deg ut fra sykehuset og inn i et annet bygg, en annen atmosfære – et godt sted å være. Det skal være en plass hvor man kan få seg en varm kaffekopp, nystekte vafler, men som også har et gjennomtenkt innhold som hjelper deg når du er kreftpasient. Vardesenteret er også ment for pårørende som er med sine nære som er rammet av kreft.

Med fra start
Primus motor for det nye Vardesenteret har vært Jorunn Bøyum. Hun har vært en konstant i kreftavdelinga ved Sykehuset i Ålesund. Hun er klinikksjef ved Klinikk for kreftbehandling og rehabilitering i Helse Møre og Romsdal.

– Jeg har vært så heldig å få være med hele veien fra før vi begynte å planlegge kreftavdelingen i Ålesund på slutten av nittitallet til den sto ferdig i 2004. Det var en stor seier for kreftpasientene i regionen som måtte reise landet rundt for å få nødvendig behandling.

Fikk avslag
De første vardesentrene begynte å dukke opp hos de forskjellige universitetssykehusene i landet fra 2010, det første ved Radiumhospitalet i Oslo. I 2014 sendte Jorunn den første søknaden til Kreftforeningen om opprettelse av et Vardesenter ved sykehuset i Ålesund. Det ble avslag.

– Den gangen var tanken at de bare skulle være ved universitetssykehusene, det slo jeg meg ikke til ro med. Etter noen år sendte jeg nye søknader, og til slutt ble den endelig godkjent. Vardesenteret i Ålesund blir det andre senteret i Norge som ikke er tilknyttet et universitetssykehus, forteller Bøyum.

Det var også stor jubel og glede blant de ansatte ved kreftavdelingen.

Fullverdig tilbud
Med Vardesenteret på plass ved Ålesund Sykehus, forteller administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal Øyvind Bakke, at de endelig har et fullverdig krefttilbud i fylket.

– Vi har et veldig godt fagmiljø innen onkologi i Ålesund, og nå som vi har et komplett tilbud innen kreftbehandling, vil dette ha positive virkninger også for rekruttering til både kreftavdelingen og til helseforetaket. Dette kommer alle kreftrammede i regionen til gode, forklarer Bakke.

Viktig for regionen
– Som sparebank er vi svært opptatt av å gi noe tilbake til samfunnet og befolkningen. Da vi fikk henvendelsen fra Kreftforeningen, følte vi at det var et veldig godt formål. Vi ga tidlig signal om at vi ville bidra. Tilbudet Vardesenteret gir treffer bredt, og er noe alle kreftrammede og pårørende i regionen vår kan benytte seg av, sier Trond Lars Nydal, administrerende direktør i Sparebanken Møre.

Sparebanken Møre har tidligere bidratt med hele 15 millioner kroner slik at Helse Møre og Romsdal kunne gå til anskaffelse av en PET-skanner ved sykehuset i Ålesund. Gaven til det nye Vardesenteret, forteller Nydal, er en helt naturlig oppfølging.