Det handler ikke bare om pengene. GNIST handler også om at noen tror på deg. Slik at du selv tør tro på eget talent og våger å sikte høyt.
Det mener talentfulle Sigrid Solbakk Raabe. Hun fikk GNIST Mørestipend på 50 000 kroner av Sparebanken Møre i 2014. Nå satser hun alt på en musikkarriere.
EngasjertDen 19 år gamle Ålesund-jenta er stolt og glad for at lokalt næringsliv er engasjert og våger å ta et tak for å løfte frem lokale talenter. Sigrid mener det er helt avgjørende for talentutviklingen. Og pengene kommer godt med i startfasen på en karriere.
Åtte GNIST-millionerSiden 2006 har Sparebanken Møre delt ut åtte millioner GNIST-kroner til 263 viljesterke talenter mellom 15 og 35 år som bor eller har vokst opp i Møre og Romsdal. GNIST deles ut til talenter innen kultur, idrett og i åpen klasse. GNIST er synonymt med glød, inspirasjon og evne. Gjennom ordningen ønsker Sparebanken Møre å gi unge mulighet til å utvikle sitt gnistrende talent.
Sigrid satser altSigrid ble oppdaget på Urørt i 2013, to måneder etter at hun hadde skrevet sin første låt «Sun». Hun ble omtalt som et kjempetalent og signerte platekontrakt med Petroleum Records året etter. Det gikk slag i slag med festivaler og konserter. Etter en litt roligere periode hvor Sigrid fullførte videregående skole er hun nå klar for å satse alt på en musikk- og artistkarriere.
Jobber med album- Nå tilbringer jeg en del tid i studio og jeg jobber med forskjellige produsenter. Jeg skriver nye låter og jobber med å finne mitt eget uttrykk. Jeg skal utgi et album, men vil bruke den tiden jeg trenger for at det skal bli slik jeg ønsker det, forteller Sigrid.
Hun har vokst opp i en musikalsk familie. Også storebror Tellef har fått GNIST Mørestipend.
Sirkus-KarolineDet har også Karoline Aamås (28) fra Volda. I dag er hun en av få norske sirkusartister på et høyt internasjonalt nivå. Karoline har tatt pusten fra mange med sine halsbrekkende øvelser i loddrett tau. Det handler om å kombinere ekstreme fysiske ferdigheter med et kunstnerisk uttrykk i sjangeren som omtales som nysirkus.
GNIST ga mot- GNIST ga meg mot og mulighet til å satse på prosjekter jeg virkelig brenner for og ikke bare tenke kommersielt. Derfor var GNIST viktig for min utvikling. Det var fantastisk å få en slik støtte fra hjemfylket og Sparebanken Møre, forteller Karoline som fikk GNIST-stipend på 100 000 kr i 2013.
Karoline valgte å følge sine store drøm og lidenskap om å bli sirkusartist. Og mener GNIST var et viktig bidrag på veien mot målet. Dessuten var det en inspirerende anerkjennelse av hennes talent.
Sprenger egne grenser28-åringen som tok sin utdanning på sirkushøgskolen i Stockholm har hele veien hatt en sterk vilje og evne til å utfordre egne grenser. At hun er født med høydeskrekk var en av årsaken til at hun valgte tau som arbeidsverktøy. Hun ville overvinne frykten for høyder. Nå arbeider hun med flere prosjekter parallelt, blant annet en forestilling med tau og å henge etter håret (!).
Nysgjerrig og sta- Jeg kan ikke fortelle andre hvordan de skal lykkes, men jeg tror på å være nysgjerrig, åpen, ærlig og sta. Man kan ikke klare alt, men man kan gjøre så godt man kan og det får være godt nok, mener Karoline.
Dina MisundBåde Karoline og Sigrid bidrar på Sparebanken Møres film «Ta et tak». Det gjør også låtskriveren, sangere og gitarspilleren Dina Misund (27) fra Midsund i Romsdal, nå bosatt i Trondheim. I 2010 fikk hun GNIST mørestipend på 10 000 kroner.
Satt pris på- Det var stor stas! Jeg er veldig glad i Møre og Romsdal og synes det var veldig flott å bli satt pris på i hjemfylket og pengene var et godt bidrag til plateinnspilling. Har man troa på noe, så skal man gå for det, satse helhjertet. Stipend som GNIST er motivasjonsskapende og gir flere muligheter, mener Dina.
Fotball og musikkI flere år kombinerte hun fotball på høyt nivå (Kattem og Byåsen) og musikk. Fotballtreningene ga ofte ekstra energi og inspirasjon til å skrive låter. Dina føler hun skriver best i travle perioder. Men det ble en del vanskelige valg mellom kamp eller konsert i helgene.
Satser alt- Trenerne og klubben la til rette for at musikken skulle komme først, men jeg følte det ble litt halvhjertet i begge leire. Nå har jeg kuttet ut fotballen for å satse alt på en musikkarriere, forteller Dina som fortsatt jobber som lærer ved siden av musikken.
Målet er å leve fullt og helt av musikken for Dina som 10 år gammel lærte sine første gitarakkorder av mamma og inspirator Dagrunn. 12 år lagde Dina sin første låt, hun deltok på Ungdommens kulturmønstring og kom helt til landsmønstringen. Hun har utgitt to album, vunnet fylkets musikkpris, X-faktors nettutgave og hun deltok i Melodi Grand Prix-finalen i 2014 for å nevne noe.
På dialektDina har stor sans for artister som tør å gå sine egne veier. Og nå tar hun selv et steg i den retningen ved å gi ut sin første EP på dialekt.
- Det føles litt nakent, men også spennende og godt å synge på dialekt, sier Dina.