De aller fleste av oss merker at både priser og renter har økt det siste året. Mange har allerede strammet inn på forbruket og noen kjenner på en økonomisk utrygghet.
Med fortsatt lav kronekurs, prisstigning og flere renteøkninger i sikte er det kanskje på tide å ta pulsen på økonomien din.
Tøffe økonomiske tiderKjenner du på økonomisk utrygghet skal du ikke nøle med å ta kontakt sier Elisabeth Blomvik, leder Divisjon Personmarked i Sparebanken Møre.
– Er du bekymret for økonomien din, så ta kontakt med en rådgiver i banken. Mange opplever det krevende å ha oversikt over økonomien sin når det er såpass hyppige og store endringer som det har vært den siste tiden. Da kan det være en god investering å sette av en time i banken sammen med rådgiveren sin, for å sørge for at man har god oversikt og kontroll på inntekter og utgifter. Både på kort og litt lengre sikt, forklarer Elisabeth.
Hun forteller at det kan oppleves ekstra krevende å ta kontakt med banken dersom man er oppriktig bekymret for om man klarer å betale regningene den kommende måneden.
– Derfor vil jeg at folk skal vite at vi snakker med personer og familier i alle slags situasjoner, hver eneste dag. Du er ikke alene og alle kan få økonomiske utfordringer i løpet av livet. Vi er her for å hjelpe, sier Elisabeth.
Ta tak i problemeneDen største trusselen mot økonomien din er å la det skure og gå uten en plan, - uten å ta tak i problemene. Er du i en slik situasjon kan du kanskje trenge hjelp til å se hvilke muligheter du har.
Elisabeth understreker at det nesten alltid finnes en løsning, og en del av jobben til våre rådgivere er å se etter muligheter du ikke har tenkt på selv.
– Det å identifisere løsninger tilpasset den enkeltes økonomi, er det vi kan aller best. Bruk oss gjerne som en diskusjonspartner. Vi kan hjelpe deg til å ta den avgjørelsen som er best for deg og din økonomi, sier hun.
«Øker renten med 1% vil rentekostnaden din øke med 10 000 kroner per år for hver million du har i lån.
Rådgivningssamtaler er for alleRådgivningssamtaler med banken er absolutt ikke forbeholdt de med økonomiske utfordringer. Det kommer alltid noe nyttig ut av en prat med rådgiveren din, og Elisabeth oppfordrer alle til å ta en grundig gjennomgang av økonomien med jevne mellomrom.
5 tips for å få oversikt og kontroll:
Kontakt rådgiveren din for en gjennomgang av økonomien. Da får du oversikt og kan legge en plan for hva du kan og må gjøre for å takle endringer.
Tren på å tenke langsiktig. Små månedlige beløp blir store summer i det lange løp.
Sett deg langsiktige økonomiske mål, og tenk igjennom hva du må gjøre for å nå disse.
Vær bevisst på forbruket ditt og spar penger når du kan. Har du et bevisst forhold til eget forbruk, er det lettere å oppdage hva som er unødvendig og det er enklere å finne ut hva du kan gjøre for å bruke mindre.
Vær forberedt på endringer. Prisstigning og renteøkning påvirker økonomien din. Sett deg inn i hvor mye en renteøkning betyr for deg i økte utgifter, og snakk med rådgiveren din om du er usikker.
Derfor bør du ha en buffer– Har du penger til overs er det først og fremst en buffer du bør prioritere. Med penger i bakhånd vet du at du klarer deg om noe uforutsett skulle skje, forteller Elisabeth.
Uten penger i bakhånd, er det enkelt å ty til kredittkort. Må du bruke kredittkortet – vær sikker på at du klarer å betale tilbake innen rimelig tid.
Hvor stor bør bufferen være– Det finnes ingen fasitsvar på hvor stor bufferen bør være. Hvor mye du eier, og alderen på det du eier har betydning for hvor stor bufferen bør være. Har du for eksempel kjøpt alle hvitevarene til boligen din samtidig, er det stor sannsynlighet for at de vil slutte å virke samtidig. Egen helse, størrelsen på husstanden, antall biler og bilenes alder spiller også inn. En tommelfingerregel er å ha to-tre månedslønner som buffer, forklarer Elisabeth.
PrioriteringsrekkefølgeMange lurer på i hvilken rekkefølge de skal prioritere i sparingen sin.
- Betaling av dyr gjeld bør alltid være førsteprioritet. Kvitt deg med kredittkortgjeld før du begynner på annen sparing.
Her er Elisabeths prioriteringsrekkefølge
1. Kvitt deg med kredittkortgjeld2. Opparbeide deg en buffer for å håndtere uforutsette utgifter3. Sparing til kortsiktige mål som ferie eller oppussing4. Betal ned på boliglån5. Sparing til mål lang frem i tid som for eksempel pensjon
Er du bekymret for økonomien din?