Fra to til én

23. juni 2023
906x503-Bekymret.jpg
Et samlivsbrudd er tøft. For mange innebærer det så store omveltninger at situasjonen føles uoverkommelig.

Det kan være en stor påkjenning å gå fra to inntekter, til én. Husleie, lån, strøm og andre faste utgifter er nærmest like store som før, men plutselig skal du betale alt alene.

Kanskje din "bedre halvdel" forsvant med en større del av kaka enn du hadde tenkt også? Vi har samlet noen gode råd til deg som ønsker å ta grep.

– Når samlivsbruddet er en realitet, står du alene om utgiftene til livets opphold. Er det barn med i bildet, er det ekstra tøft på mange måter, konstaterer Kenneth Bøe.

Han er autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Møre og hjelper kunder som har det tøft økonomisk. Mange av dem har gått gjennom samlivsbrudd.

– Et samlivsbrudd er tøft. For mange innebærer det så store omveltninger at situasjonen føles uoverkommelig, forteller Bøe.

Har du en uoversiktlig økonomi? For å få kontroll på privatøkonomien din må du først og fremst ha oversikt, forteller Kenneth.

Få oversikt
En av de første tingene Kenneth hjelper til med er å få oversikt. Det er helt nødvendig for å vite hva som er lurt og nødvendig å gjøre fremover.

– Det er viktig å ha god oversikt over økonomien din. Hvor stor inntekt har du? Har du andre inntekter enn lønn? Hvor store er de faste utgiftspostene? I tillegg er det smart å ha en formening om de mindre utgiftspostene som bursdager, klær og utstyr.

Muligheter til å få støtte
Når oversikten er på plass, er det enklere å finne ut om du kan få støtte. Kenneth anbefaler å undersøke hvilke offentlige støtteordninger som finnes tidlig.

– Det finnes flere ulike ordninger alt ettersom hvilken økonomisk situasjon du befinner deg i. I tillegg finnes det egne ordninger ut fra om du har små eller større barn, forklarer han.

Bøe forteller at NAV kan være en viktig ressurs både når det kommer til informasjon og støtte i denne prosessen.

– Der får du hjelp til blant annet overgangsstønad, stønad til barnetilsyn, tilleggsstønader som dekker forskjellige behov i hverdagen eller dekning av flytteutgifter for å nevne noe.

.

Les mer her for informasjon om NAV sine stønader

Økonomiske grep
Det vanskeligste kan likevel være å tilpasse det daglige forbruket. Når man tar økonomiske grep, vil det endre hverdagen og det opplever mange som en utfordrende overgang.

– Snakk med rådgiveren din i banken. Det er mange grep vi kan ta for å hjelpe deg over kneika. Sammen kan vi finne ut om du vil klare å betale lånene dine om renten stiger, eller vurdere om fastrente kan være en løsning. Andre ting å vurdere er om du ved å finne deg en mindre bolig vil få reduserte utgifter, eller om en periode med avdragsfrihet vil kunne løse problemet, sier Kenneth.

Se fremover
Å se realiteten i øynene kan være vondt, men når du er alene er det ekstra viktig å prioritere.

– Du må innse at enkelte ting må vike i hverdagen. Start med å sette opp et realistisk budsjett. Riktige prioriteringer er ekstra viktig nå, forklarer Bøe.

Får du ikke budsjettet til å gå opp og er bekymret? Ta kontakt med oss. Vi hjelper deg å få orden på økonomien igjen.

Avtal møte med en rådgiver.

Her finner du flere gode råd inklusive en budsjettmodell.