Var du hakket for optimistisk når du bestilte sommerferien? Det er ikke noe særlig å betale på fjorårets tur lenge etter at brunfargen er borte.
Høytid for kredittkortbrukSommeren er høytid for bruk av kredittkort. Å betale ferien med kredittkort kan gi flere fordeler, men dessverre er det fort gjort å bruke mer enn man klarer å betale når kredittkortfakturaen kommer. Anette Maaseide, banksjef i Sparebanken Møre i Langevåg, forteller at hun ofte er i kontakt med personer som opplever nettopp det.
– I stedet for å måtte forsake ting for å få råd til å betale på ferien, er det lurt å ta grep før du drar og lage et feriebudsjett der du prioriter hva du skal bruke pengene dine på, tipser Anette.
Hvor blir pengene dine av?Det er faktisk mange nordmenn som er bekymret for å få problemer med å betale kredittkortregningen etter sommerferien. Hele én av fem gruer seg til regningen kommer.
– Det første du bør gjøre hvis du er en av de som gruer seg, er å få oversikt over hva du bruker penger på. Finn ut hva du kan kutte ut og legg en plan for økonomien din. Ved å erkjenne at sult- og impulskontrollen er de største pengetyvene, kan du finne ut hvordan du skal unngå dem, mener Anette.
Dette er grep du kan selv ta for å få oversikt og kontroll:
Få oversikt over alle former for inntekter og hva du bruker penger på. Sett gjerne opp et budsjett.
Opprett kontoer for å sette av penger til faste utgifter og sparing til en buffer – hvis du ikke allerede har det. På den måten skiller du mellom forbruk, regninger og sparing. Med en egen regningskonto får du bedre kontroll på de faste utgiftene.
Ved å planlegge innkjøpene dine kan du klare deg med å handle én gang i uka. Benytt deg av tilbud og velg de rimelige produktene. Bruk opp matrestene og smør matpakker. Mange små beløp spart blir store beløp over tid.
Sjekk abonnementene dine. Kanskje du finner noe som kan kuttes ut eller reforhandles? De fleste av oss har flere abonnement enn vi tror. Mobil, alarm, trening, tv-kanaler, aviser og magasin, bøker, strømmetjenester, bredbånd, gaming – for å nevne noen.
Reduser strømforbruket. Det som monner mest er å redusere innetemperaturen og bruke mindre varmevann.
Vær bevisst på bilbruken din. Hver kilometer du lar være å kjøre er bra for både lommeboka og miljøet. Sjekk om det er rimeligere for deg å kjøre kollektivt.
Kjøpe og selge brukt har virkelig blitt populært. Ved å selge det du ikke lenger har bruk for av klær, møbler og utstyr kan du spe på med penger i lommeboken.
Fortsatt bekymret?- Er du fortsatt bekymret, så ta kontakt med oss. Avtal et møte med rådgiveren din. Det kan være en god investering, avslutter Anette.