Nytt program for næringslivet gir konkrete grep for grønnere og mer energieffektive bygg

29. februar 2024

Kraftsituasjon i Møre og Romsdal er anstrengt, og fylket har det nest største kraftunderskuddet i landet.

Kraftsituasjon i Møre og Romsdal er anstrengt, og fylket har det nest største kraftunderskuddet i landet. Industrien i regionen har også høyest andel av kraftforbruket sammenlignet med andre deler av landet. Energiråd AS og Sparebanken Møre starter nå et 3-årig program med mål om at deltakende bedrifter får en ENØK-gevinst på 25%.

Sårbar kraftsituasjon i fylket

LO og NHO la i oktober i fjor frem rapporten «Kraftløftet» som pekte på den sårbare kraftforsyningen vi har i Møre og Romsdal. Ifølge tall i rapporten bruker vi 50% mer kraft enn vi produserer i fylket, og etterspørselen etter kraft øker voldsomt i Møre og Romsdal og naboregionene. Vi har heller ingen gode løsninger på hvordan vi kan skaffe mer kraft, og fremover vil kraftoverskuddet vi benytter fra andre regioner minke.

«Vi er bekymret for kraftsituasjonen i Møre og Romsdal og hvordan det kan påvirke utviklingen av næringslivet vårt. Derfor starter vi sammen med Energiråd AS «GrønnArena Møre», og har som mål å hjelpe virksomheter til å bli mer energieffektive og dermed redusere kostnader og bli mer bærekraftige. I tillegg vil hver enkelt bedrift få tilbud om en gjennomgang av sitt bygg, slik at man får avdekket konkrete og målbare ENØK-tiltak», sier Terje Krøvel som leder næringslivsavdelingen i Sparebanken Møre.

Stort potensiale for energieffektivisering

En ny forskningsrapport utført av bla NTNU og Sintef, viser at vi kan hente ut hele 42 milliarder kWh med ENØK, ved å redusere unødig energibruk og ta i bruk spillvarme og lokale fornybare energikilder. Dette tilsvarer bygging av hele 3.400 vindmøller. Energiråd AS har gode erfaringer fra tilsvarende prosjekt, og deltagelse i «GrønnArena Møre» vil gi gode resultater for energieffektivisering.

«Vi har som mål at deltagerbedriftene skal oppnå en ENØK-gevinst på 25% i løpet av programmet som går over 3 år. Våre erfaringer viser at dette er realistisk å oppnå, gjennom den metoden programmet legger opp til», sier Harald J. Lillebø daglig leder i Energiråd AS.

Bærekraft og krav til energieffektivitet på bygg får stadig økende fokus, og presset øker på bedriftene for at de skal bli bærekraftige og bidra til grønn omstilling. Med energipriser som stiger utgjør disse kostnadene en stadig større andel av eie- og leiekostnadene i dagens bygg. I tillegg vil også lånebetingelsene fra bankene i større grad påvirkes av energieffektiviteten.

Søknadsfrist for deltagelse i programmet er den 18. mars.

Praktisk informasjon om programmet:

  • GrønnArena Møre har plass til 30 bedrifter som har næringseiendom (må ikke være kunde i Sparebanken Møre)

  • Ingen direkte kostnad for å delta i GrønnArena Møre, men det stilles krav om at virksomheten deltar aktivt i programmet og bidrar med egeninnsats.

  • Regelmessige samlinger med tema effektiv energibruk, energiledelse og lokale fornybare energikilder.

  • Sparebanken Møre bidrar med kompetanse om hvordan energieffektivitet vil virke inn på lånebetingelser og verdiutvikling av byggene fremover.

  • Hver bedrift får tilbud om en gjennomgang av sitt bygg, slik at man får avdekket konkrete ENØK-tiltak.

  • Deltagerne får hjelp og effektive verktøy til å arbeide med energiforbedringer i egen bedrift.

  • Myndighetene kan nå gi støtte til satsing på ENØK. Gjennom GrønnArena Møre vil deltagerne få god innsikt og veiledning om hvordan man kan oppnå støtte.

  • I tillegg til midler fra Sparebanken Møre, vil programmet også benytte seg av støtteordninger fra bla. Enova for å sikre en god gjennomføring og et godt resultat.

Kontaktpersoner:

Terje Krøvel, leder for divisjon Næringslivsmarked i Sparebanken Møre – tlf. 91 15 36 30
Trine Kvalheim, kommunikasjonssjef Sparebanken Møre – tlf. 45 46 56 80

Harald J. Lillebø, daglig leder i Energiråd AS – tlf. 98 25 90 10