Banebrytende i stål

25. mai 2020
Daglig leder i Protex, Tore Roppen og gründer Sigbjørn Nordstrand .
Prodtex vil skape verdier ved design og produksjon av stålkonstruksjoner og selge den egenutviklede teknologien til andre. Bildet: Daglig leder Tore Roppen og gründer Sigbjørn Nordstrand.

Prodtex AS utvikler metodikk for moderne, fremtidsrettet digital produksjon.

– Prodtex vil skape verdier ved design og produksjon av stålkonstruksjoner og selge den egenutviklede teknologien til andre, sier daglig leder Tore Roppen i den Ulsteinvik-baserte bedriften som har spesialisert seg på digital produksjon.

Behov for endring
Digitalisering og moderne produksjon vil endre verdikjeden for de fleste bedrifter. Krav til miljøavtrykk vil forsterke behovet for endring.

Imponerte
Prodtex imponerte juryen i Sparebanken Møres NÆRINGSTEFT og ble med helt til finaleheatet hvor de ble topp tre, premiert med 200.000 kroner og med muligheter for mentorbistand i den videre utviklingen av gründervirksomheten.

Første i Norge
Prodtex AS ble etablert i 2018 og er for så vidt godt i gang med sin virksomhet. I februar fikk de i oppdrag av Statens Vegvesen å bygge Norges første stålbru med lasersveiset sandwichkonstruksjon (topp- og bunnplate med en struktur imellom som gjør den svært sterk). Den banebrytende gang- og sykkelbruen i Åfjord kommune er definert som et viktig forsknings- og utviklingsprosjekt.

Åpner stålfabrikk
Prodtex har også fått 27 millioner i finansiering fra Innovasjon Norge for å etablere en moderne stålfabrikk på Fiskå i Vanylven, som straks er klar for åpning. Dette gir store muligheter for bedriften med 11 ansatte, åtte ansatte i to datterselskap og 23 i et svensk søsterselskap.

Ikke bærekraftig
– Med bakgrunn fra lokal maritim industri så vi at sourcing fra lavkost, lavkompetanse leverandører lokalisert fjernt fra oss, ikke ville være bærekraftig. Dette på grunn av kostnader, miljø og utnytting av dårlig betalt arbeidskraft, forteller Roppen om bakgrunnen for Prodtex og helt ny digital produksjon.

Prodtex vil med sin digitale produksjon oppnå positive miljøeffekter gjennom design, materialbruk, prosessmetoder, transport og installasjon.

Finalistene i NÆRINGSTEFT 2020: Sigbjørn Nordstrand og Tore Roppen med Prodtex, Karen Wiik med Undervisningsplan og Kristoffer Sundet med Waterlift. Her sammen med leder for Divisjon næringsliv Terje Krøvel og Administrerende direktør Trond Lars Nydal i Sparebanken Møre

Viktig anerkjennelse
– Hva betydde det for dere å bli topp tre i Sparebanken Møres NÆRINGSTEFT?

– Det er først og fremst en viktig anerkjennelse av vårt arbeide. Og stor stas, selvfølgelig, sier Roppen.

Roser banken
Han beskriver selve NÆRINGSTEFT-reisen som lærerik, og en reise som utvidet deres horisonter.

– NÆRINGSTEFT er et meget fint tiltak der en legger vekt på å tilføre kunnskap til oppstartsbedrifter. All ære til Sparebanken Møre for måten de bidrar til å stimulere verdiskapning og gründervirksomhet, sier Tore Roppen.

Korona-sårbare
– Rett etter finalen i NÆRINGSTEFT ble Norge slått ut av de dramatiske Korona-tiltakene. Hva har dette medført for dere?

– I vår bedrift er vi digitale og veletablert i skya, og vi har ikke tapt produktivitet selv om vi har hatt mange ansatte med hjemmekontor. Korona-krisen har rammet mange hardt, og nok fått flere til å se hvor sårbare våre verdikjeder er, mener Roppen.

Her kan du lese alt om Sparebanken Møres NÆRINGSTEFT 2020.

Tores fem gründertips

Første råd er å delta på Næringsteft!

Sørg for tilstrekkelig likviditet.

Lag et realistisk budsjett.

Vær sikker på at du har et marked.

Orienter deg om dine konkurrenter